Vytlačiť

Receptár

Malý chlieb

Chlieb

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

rozkvas: 40 g ryžovej múky, 75 g studeného kysnutého kvásku, 55 g vody z varených zemiakov

cesto: 175 g vody z varených zemiakov izbovej teploty, 10 g psýlia, 10 g popučeného vareného zemiaku, 10 g krupicového cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 50 g zemiakovej múky, 50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky

Ako na to

Rozkvas rozmiešame v mise na miesenie cesta, prikryjeme igelitom alebo dvomi vrstvami ľanovej látky. Necháme z večera do rána - minimálne však 8 hodín pracovať na teplom, neprievanovom mieste.

Ráno do rozkvasu pridáme zemiakovú vodu, psýlium a popučený zemiak. Premiešame a necháme stáť, aby vzniklo niečo ako hustejšia želatína. V inej miske si zmiešame sypké suroviny, ktoré vsypeme potom do misy na miesenie cesta. Ručne alebo miesičom cesta na robote vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky alebo ošatky na kysnutie. Misku vysypeme pohánkovou múkou a podobne aj utierku v ošatke, aby sa bochník neprilepil k miske či utierke. Prikryjeme igelitom a necháme kysnúť 8 - 10 hodín. 

Rúru s vodnou parou si zohrejeme na 200 °C potom do nej vložíme bochník, ktorý sme vyklopili z misky na papierom vyložený pekáč a postriekali slanou vodou. Pečieme asi 35 - 40 minút. Potom vyberieme a postriekame znova slanou vodou. Vložíme späť a pečieme a pri 180 °C asi 20 - 25 minút. Po upečení, necháme na mriežke vychladnúť aspoň hodinu. 

Detail receptu