Čo budeme potrebovať:
250 g hladkej múky špeciál 00
250 g ražnej celozrnnej múky
250 g pšeničnej celozrnnej múky
75 g domáceho kvásku
1 čaj. lyžička soli
350 ml vody
Múky dobre premiešame so soľou vo väčšej nádobe. Potom pridáme kvások a vodu. Všetko premiešame do tuhého cesta. Necháme kysnúť na teplom mieste - stačí v zadnej časti kuchynskej linky - 24 hodín. Potom vyberieme a necháme na pekáči vykysnúť asi hodinu.
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Chlieb potrieme studenou vodou. Vložíme chlieb dnu. Po 10-tich minútach stiahneme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 55 minút.
Vyberieme z rúry, potrieme studenou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Výrobu tradičného kvásku nájdete tu: http://www.kamsdetmi.info/tradicny-kvasok-mr14.htm