Vytlačiť

Receptár

Ako frgál

Múčniky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

1 malý žĺtok
1 polievková lyžica zmäknutej Hery
medzi prsty sušeného droždia – alebo polovica mokka kávovej lyžičky
80 ml vlažného mlieka
25 g práškového cukru
asi 160 g hladkej múky chlebovej

Ako na to

Cukor rozpustíme v mlieku a premiešame s droždím. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzi tým si pretrieme žĺtok s maslom. Do maslovej zmesi vlejeme opatrne za stáleho miešania kvások. Nakoniec po lyžiciach vsypeme a stále miešame múku. Vytvoríme hladké vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na ozaj teplom mieste asi hodinu. Potom premiesime a necháme znova vykysnúť asi hodinu.
Môžeme vytvoriť v pekáčiku placku, ktorú naplníme makovou alebo tvarohovou plnkou. Placka má byť vlastne ako pizza - okraj hrubší a stred veľmi tenký, ktorý pokryjeme asi 0,5 cm vysokou plnkou. Takže po upečení je koláč asi vysoký 1 cm.
Pečieme pri 180°C vo vyhriatej rúre asi 20 minút podľa veľkosti a hrúbky cesta.
Vyberieme z rúry a položíme na tanier. Prelejeme trochou pustenej Hery okraje, aby boli lesklejšie a po vychladnutí sa ľahšie krájali.

 

A keby ste ho chceli piecť na šporáku v Zepter panvici, pozrite si náš fotopostup.

Panvičku vytrieme pustenou Herou a vysypeme polohrubou múkou. Vložíme cesto a vyformujeme ho na dno panvice. Vtrieme plnku na stred cesta a roztiahneme tak, aby sme nechali asi 1 cm široký okraj. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohrievať, pokým ukazovateľ na pokrievke nevystúpi na stred vonkajšieho zeleného oblúku. Potom vypneme plyn a necháme asi 15 minút pod pokrievkou piecť. Asi dvakrát počas pečenie zdvihneme pokrievku a utrieme ju do sucha, lebo sa na nej zráža para z pečenia.

  frgál

Detail receptu