Cesto: 500 g polohrubej múky
2 žĺtka
125 g masla
35 g droždia
? l mlieka
75 g práškového cukru
štipka soli
Plnka: 200 g tvarohu
2 lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 žĺtok
Na poliatie: roztopené maslo a rum
Do mlieka s trochou cukru a múky dáme droždie a pripravíme kvások. Vymiešame maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme kvások a ostatné suroviny. Vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť 2-3 hodiny. Zamiešame plnku zo surovín. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníky. Do každého bochníka dáme ? plnky( ako keby sme robili buchtu). Bochník vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Odporúčame nechať vyššie okraje. Frgál potrieme pečenými hruškami alebo marmeládou, posypeme posýpkou.
Okraje potrieme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 min. Po upečení polejeme roztopeným maslom a rumom. Podľa starých mám sa ani maslom ani rumom nemá šetriť.