Vytlačiť

Receptár

Jablkové pyté

Múčniky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

500 g polohrubej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vajíčko
1 prášok do pečiva

 

1,5 kg jabĺk
2 škoricové cukry (možno nahradiť mletou škoricou v kombinácii s vanilkovým cukrom)
kryštálový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk)

 

hrsť pomletých orechov, resp. strúhanky
možno pridať do jablkovej plnky aj postrúhané (posekané orechy) alebo hrozienka

Ako na to

Jablka očistíme a postrúhame na strúhadle. Posypeme škoricovým cukrom. Zamiešame a odložíme bokom. Preosiatu múku, práškový cukor, prášok do pečiva,, zmäknuté maslo, vajce spracujeme na cesto. Ak by bolo cesto veľmi tuhé , tak možno pridať 1 - 2 PL kyslej smotany. Ja som nepridávala, cesto bolo akurát. Výborne sa s ním pracovalo. Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto prenášame tak, že jemne poprášime múkou, preložíme na tretiny, podsunieme ruky pod cesto a prenesieme na plech. Rozvinieme cesto.

Cesto posypeme mletými orechmi alebo strúhankou. Posyp zamedzí prílišnej vlhkosti spodného cesta od jabĺk. Nebojte sa strúhanky, po upečení ju tam vôbec nie je cítiť. Jablka jemne vymačkáme od šľavy a prikryjeme nimi spodné cesto. Rozvaľkáme druhé cesto a rovnakým spôsobom ho prenesieme na postrúhané jablká. Cesto si môžeme rozdeliť na dve polovice, príp. preniesť pomocou valčeka. Ak by sa cesto pretrhlo, stačí ho jemne prstami stlačiť, pri pečení sa spojí. Koláč popicháme vidličkou (zabránime tým odúvaniu cesta).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C asi 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na štvorce. Pred podávaním posypeme cez sitko práškovým cukrom.

Detail receptu