Vytlačiť

Receptár

Sladké sviatočné žemle

Bezlepkové múčniky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

220 g múčnej zmesi Liana Bakery Mix, bezlepková zmes na kysnuté cesto

5 g mletej vanilky

5 g sušenej strúhanej pomarančovej kôry

50 g trstinového cukru

1 polievková lyžica vanilkového sirupu

1 vajíčko

10 - 12 g čerstvého droždia

150 ml teplého mlieka

30 g rozpusteného masla

 

Ako na to

Sypké suroviny premiešame v mise na miesenie cesta. 

Z mlieka, lyžičky medu a droždia si urobíme kvások. V dobrom kvásku si premiešame vajíčko a maslo. 

Všetko zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho v mise nakysnúť asi pol hodiny. Premiešame a znova vymiesime. Urobíme 3 - 4 gule, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Necháme ešte asi pol hodiny nakysnúť. Potom zapneme rúru na 200°C a pečieme asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 180°C a dopečieme asi 15 - 20 minút.

Radšej skontrolujeme špajlou, či sú dopečené.

Pred pečením môžeme potrieť vodou a pozapichovať madle. Po vybratí z rúry ich hneď potrieme vodou. Necháme na mriežke vychladnúť.

Detail receptu

Poznámky

Piekla  som ich v rúre a na pekáči som mala ešte šálku plnú vody. To je zvyk. Možno to byť nemusí.