220 g múčnej zmesi Liana Bakery Mix, bezlepková zmes na kysnuté cesto
5 g mletej vanilky
5 g sušenej strúhanej pomarančovej kôry
50 g trstinového cukru
1 polievková lyžica vanilkového sirupu
1 vajíčko
10 - 12 g čerstvého droždia
150 ml teplého mlieka
30 g rozpusteného masla
Sypké suroviny premiešame v mise na miesenie cesta.
Z mlieka, lyžičky medu a droždia si urobíme kvások. V dobrom kvásku si premiešame vajíčko a maslo.
Všetko zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho v mise nakysnúť asi pol hodiny. Premiešame a znova vymiesime. Urobíme 3 - 4 gule, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Necháme ešte asi pol hodiny nakysnúť. Potom zapneme rúru na 200°C a pečieme asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 180°C a dopečieme asi 15 - 20 minút.
Radšej skontrolujeme špajlou, či sú dopečené.
Pred pečením môžeme potrieť vodou a pozapichovať madle. Po vybratí z rúry ich hneď potrieme vodou. Necháme na mriežke vychladnúť.
Piekla som ich v rúre a na pekáči som mala ešte šálku plnú vody. To je zvyk. Možno to byť nemusí.