500 g polohrubej múky
20 g droždia
asi 380 - 400 ml vlažného mlieka
40 g práškového cukru
1 veľké vajíčko
štipka soli
na naplnenie asi 250 g hustého lekváru
na poliatie rozpustené maslo
na posypanie kakao
Do preosiate múky pridáme soľ a preosejeme aj dvakrát. V mlieku spolu s cukrom si urobíme s droždím kvások. Necháme ho nakysnúť. Potom vmiešame vajíčko a nakoniec zmiešame s múkou. Vypracujem vláčne cesto. Necháme na teplom mieste pod utierkou vykysnúť.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke na asi 1 cm hrúbku. Narežeme rovnaké štvorce, ktoré naplníme lekvárom. Potom štvorce zabalíme s lekvárom a v ruke urobíme gule. Necháme ich na pomúčenej doske pod utierkou ešte kúsok nakysnúť.
Buchty naparujeme v paráku z jednej strany asi 8 minút. Po vybratí ich prelejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom.
Podávame teplé.