Vytlačiť

Receptár

Celozrnná žemľa

Raňajky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

300 ml vlažnej vody

200 g hladkej ražnej múky

300 g celozrnnej pšeničnej múky

2 čajové lyžičky sušeného droždia

1 čajová lyžička medu

1 čajová lyžička soli

1 vajíčko

Ako na to

Všetky sypké suroviny dáme do misy a premiešame ich. Pridáme teplú vodu, med a vajíčko. Vymiesime vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a každú polovicu na štyri rovnaké časti. Spolu by sme mali mať 16 malých žemličiek. Preložíme ich na plech pokvapkaný studenou vodou a necháme odstáť štvrťhodiny.
Pokvapkáme ich vodou posypeme ich semiačkami a pečieme v rúre vyhriatej na 230°C asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 15 minút.

Detail receptu