Vytlačiť

Receptár

Opekance

Vianočné recepty

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

400 g hladkej múky
30 g práškového cukru
20 g droždia
200 ml teplého mlieka

na posypanie:
150 g maku
80 g práškového cukru
100 g medu
100 g masla

Ako na to

V mlieku rozmiešame cukor a droždie. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodinu. Potom vmiešame preosiatu múku a vypracujeme pevné hladké cesto. Necháme vykysnúť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme kolieska s priemerom asi 2 cm. Položíme ich na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 200°C a vložíme dnu pekáč. Teplotu stiahneme na 180°C a pečieme asi 15 minút.
Po vybratí z rúry, necháme vychladnúť na mriežke. Vložíme do vrecúška a necháme stáť do druhého dňa.
Nasypeme opekance do misy. Premastíme rozpusteným maslom. Potom zalejeme teplým mliekom, v ktorom sme rozpustili med. Posypeme makom spolu s cukrom a premiešame. Podávame teplé.
   

Detail receptu