Vytlačiť

Receptár

Vianočná hríbovica

Vianočné recepty

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

1/2 hrnčeka sušených dubákov

1/2 hrnčeka na drobno nakrájanej mrkvy

1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného zeleru

1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného petržlenu

1 hrnček na drobno nakrájaných zemiakov (vhodnejšie sú múčne)

1 polievková lyžica kukuričnej hladkej múky

1 veľká žltá cibuľa

4 veľké strúčiky cesnaku pokrájané na kolieska

2 polievkové lyžice masla

4 hrnčeky minerálky Rajec

 

soľ, mleté čierne korenie, rasca, majoránka

Ako na to

Hríby s mrkvou, zelerom a petržlenom vložíme do hrnca a zalejeme 3-mi hrnčekami minerálky. Mierne posolíme. Pridáme medzi prsty korenia, rasce. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi pol hodiny.

Prichystáme si v druhom hrnci rozpustené maslo, na ktorom opražíme cibuľku a cesnak za stáleho miešania. Vsypeme múku a stále miešame, kým sa hmota nespojí. Potom vlejeme vriacu hríbovú zmes do druhého hrnca a stále miešame, aby sa zápražka rozpustila. Pridáme posledný hrnček minerálky. Premiešame. Keď začne vrieť, vsypeme zemiaky. Premiešame a necháme na miernom plameni vrieť asi 10 minút. Vtedy dochutíme zvyšnými koreninami. Prikryjeme pokrievkou a necháme už v hrnci pôsobiť bez zohrievania.

 

Detail receptu

Poznámky

Polievku sme sa naučili na Valašsku u pani Evy, ktorá varí v miestnych hoteloch v Karloviciach celý život.