Vytlačiť

Receptár

Liborova vianočka

Vianočné recepty

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

250 ml srvátky (ak nemáte čerstvú, dá sa aj kúpiť v chladiacich boxoch v potravinách)

50 ml rozpusteného masla

20 ml medu

2 veľké žĺtka

1/2 kocky čerstvého droždia

asi 250 g chlebovej pšeničnej hladkej múky

asi 250 g polohrubej pšeničnej múky

 

1 veľký bielok

1 čajová lyžička práškového cukru

Ako na to

Srvátku izbovej teploty premiešame s medom a vsypeme rozmrvené droždie. Necháme podkysnúť na teplom mieste asi pol hodinu.

Potom vmiešame žĺtka. Múku si dobre preosejme a po lyžiciach na striedačku vmiešavame do cesta, kým nie je hustoty skoro ako plastelína.Približne v polovici vmiešame aj rozpustené maslo. Potom necháme asi pol hodinu podkysnúť.

Rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyšúľame na valčeky. Zapletieme. Bielok vymiešame vidličkou s práškovým cukrom a pierkom potrieme vyformovanú vianočku na pekáči vystlanom papierom na pečenie. Necháme podkysnúť asi pol hodiny - kým sa rúra vyhreje na 200°C. Potom ešte potrieme vianočku raz. Vložíme do rúry. Po asi 5-tich minútach stiahneme teplotu na  180°C. Pečieme ešte 15 minút. Vianočku ešte raz potrieme a vložíme do rúry na ešte asi 25 - 30 minút. 

Vyberieme z rúry, prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť.

Detail receptu