500 g očistených červených ríbezlí
2 dl ríbezľového vína
1 dl vody
500 g kryštáľového cukru
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
1000 ml sódy alebo minerálky
veľa ľadu
veľa lístkov mäty
Ríbezle s vodou a vínom rozmixujeme. Cez plátno ich scedíme do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Premiešame. Necháme postáť pod pokrievkou, aby sa cukor rozpustil.
Potom pomaly varíme za občasného premiešania. Necháme prevrieť asi 10 minút.
Potom odstavíme. Necháme vychladnúť asi na polovicu. Potom vlejeme po 1 dl do sklenených pohárov s ľadom. Vsypeme zopár lístkov mäty a dolejeme 2-3 dl minerálky. Podávame so slamkou.
Ak, chceme uchovať na neskôr. Vlejeme do malých fliaš po odstavení a dobre uzavrieme. Sterilizujeme pri 100°C asi 3 - 5 minút.
Toto nás napadlo na jednom večernom grilovaní v záhrade.