1 veľká cibuľa
1 veľký múčny zemiak
2 dl vody
2 polievkové lyžice bieleho tučného jogurtu
1 polievková lyžica pohánkového kvásku
1 čajová lyžička psylia
1 polievkovú lyžicu oleja
1 čajová lyžička soli
asi 300 g zmesi Novalim Promix Alfa
Na dozdobenie:
paradajka
cibuľa
soľ
oregano
Cibuľu a zemiak uvaríme v neosolenej vode do mäkka. Rozmixujeme a prípadne doplníme do 220 ml prevarenou vodou. Vlejeme do misy na miesenie cesta, pridáme psylium a kvások. Premiešame. Necháme podkysnúť asi 4 hodiny. Pridáme jogurt izbovej teploty a olej. Premiešame. V miske si preosejeme zmes Novali Promix Alfa so soľou. Po lyžiciach vmiešavame zmes do nakysnutej zmesi. Vytvoríme cesto ako tuhý puding. Nie také na vaľkanie. Vložíme ho do silikónovej formy a rovnomerne rozotrieme. Poukladáme krúžky cibule a paradajky, jemne povtláčame do cesta. Necháme kysnúť na teplom mieste pod utierkou. My sme zabudli a kyslo viac ako dve hodiny. Potom na povrchu posypeme oreganom, pripadne jemne dosolíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 40 minút.
Podávame teplé. Môžeme posypať nastrúhaným syrom.
Koláč je vhodný ako druhé jedlo.