Malý chlieb

Chlieb

Vybrať iné recepty v tento kategórii
  •  
  • Vytačiť
  • Doporučiť
  • Facebook zdieľať

Čo budeme potrebovať

rozkvas: 40 g ryžovej múky, 75 g studeného kysnutého kvásku, 55 g vody z varených zemiakov

cesto: 175 g vody z varených zemiakov izbovej teploty, 10 g psýlia, 10 g popučeného vareného zemiaku, 10 g krupicového cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 50 g zemiakovej múky, 50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky

Ako na to

Rozkvas rozmiešame v mise na miesenie cesta, prikryjeme igelitom alebo dvomi vrstvami ľanovej látky. Necháme z večera do rána - minimálne však 8 hodín pracovať na teplom, neprievanovom mieste.

Ráno do rozkvasu pridáme zemiakovú vodu, psýlium a popučený zemiak. Premiešame a necháme stáť, aby vzniklo niečo ako hustejšia želatína. V inej miske si zmiešame sypké suroviny, ktoré vsypeme potom do misy na miesenie cesta. Ručne alebo miesičom cesta na robote vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do misky alebo ošatky na kysnutie. Misku vysypeme pohánkovou múkou a podobne aj utierku v ošatke, aby sa bochník neprilepil k miske či utierke. Prikryjeme igelitom a necháme kysnúť 8 - 10 hodín. 

Rúru s vodnou parou si zohrejeme na 200 °C potom do nej vložíme bochník, ktorý sme vyklopili z misky na papierom vyložený pekáč a postriekali slanou vodou. Pečieme asi 35 - 40 minút. Potom vyberieme a postriekame znova slanou vodou. Vložíme späť a pečieme a pri 180 °C asi 20 - 25 minút. Po upečení, necháme na mriežke vychladnúť aspoň hodinu. 

Detail receptu

  •  
  • Náklady
  • Počet porcií
    0
  • Čas prípravy
    Nešpecifikované
  • Obtiažnosť
    Veľmi jednoduchý
  • Prečítané
    502

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri