Vytlačiť

Receptár

Mazanec

Veľkonočné recepty

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

500 g polohrubej múky
150 g Hery
250 g práškového cukru
3 žĺtky
2 vajíčka
30 g droždia
200 ml šľahačky
100 ml mlieka
1 pol. lyžica kryštálového cukru
100 g hrozienok

Ako na to

V mlieku a smotane vymiešame kryštálový cukor s droždím a necháme postáť asi pol hodiny na teplom mieste. Potom vmiešame zmäknutú Heru, žĺtka a vajíčka, práškový cukor a nakoniec preosiatu múku. Vymiešame cesto, ktoré nechámne kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Potom vymiešame z neho guľu, ktorú položíme na papierom vyložený plech a necháme podkysnúť, kým sa nám nerozohreje rúra na 220°C. Cesto pred pečením potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka a po povrchu povpichujeme hrozienka.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 25 - 30 minút.
   

Detail receptu

Poznámky

Ten na obrázku sme prerezali nožom na kríž. Moja stará mama vravela, že na povrchu môže byť len 12 hrozienok, že ostatné musia ísť do vnútra. Zrejme to bola nejaká povera. Dnes som si pri pečení na to spomenula.