Vytlačiť

Receptár

Cesnaková krémová

Polievky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

1 stredne veľká hlavička cesnaku

100 g hladkej pšeničnej múky

1,5 dl masti

500 ml smotany na varenie

500 ml vývaru (môže byť aj z bujónu)

soľ

mleté biele korenie

petržlenová vňať

 

na podávanie: bosniak

Ako na to

V hrnci si rozpálime masť. Vysypeme múku a urobíme slabohnedú zásmažku, do ktorej vmiešame polovicu rozotreného cesnaku. Zalejeme vývarom a smotanou na varenie. Rozmiešame. Povaríme na strednom plameni asi 5 minút. Vložíme zvyšok rozotretého cesnaku. Dochutíme soľou, korením.

V prípade hustejšej konzistencie, môžeme rozriediť mliekom alebo vývarom.

Vršok bosniaku odrežeme, vyberieme striedku. Bosniak aj s vrchnáčikom dáme do hneda zapiecť do rozpálenej rúry. Potom vyberieme a položíme na plytký tanier, naplníme polievkou. Môžeme zjemniť kúskom masla, posypeme petrželovou vňaťou a prikryjeme vrchnáčikom. Podávame.

Detail receptu

Poznámky

Ak chcete podávať v miske, nie v bosniaku, vsypte do polievky trochu krutónov z tmavého chleba.