Vytlačiť

Receptár

Moravská kyselica

Polievky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

250 g kyslej kapusty

1/4 čajovej lyžičky rasce

100 g zemiakov

Na vývar:
1 veľká mrkva
1 stredne veľký zeler
5 guličiek čierneho korenia
5 guličiek nového korenia
1 bobkový list
150 g údeného mäsa

Na zápražku:
1 veľká cibuľa
1 veľká hlava cesnaku
1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky
1 polievková lyžica masti
asi 1/2 čajovej lyžičky soli

50 g bieleho tučného jogurtu na podávanie alebo aj zamiešanie do vnútra pred podávaním

 

 

Ako na to

Do jedného hrnca si dáme údené mäso, mrkvu a zvyšné suroviny na vývar. Zalejeme vodou a necháme asi 1,5 hodiny na strednej teplote variť pod odchýlenou pokrievkou.

Do druhého hrnca vlejeme kyslú kapustu a rascu. Necháme prevrieť bez pokrievky na miernej teplote asi 10 minút. prípadne podlejeme vodou, aby kapusta bola zakrytá.

Neskôr si V treťom veľkom hrnci si urobíme zápražku na masti z cibule a cesnaku. Zásmažku zalejeme 1 litrom vývaru a vsypeme nakrájané zemiaky na drobno. Necháme uvariť 10 minút. Potom vlejeme obsah hrnca čísla 2. Necháme zovrieť a odstavíme. Prikryjeme do podávania.


Zvyšný vývar z hrnca číslo 1 môžeme použiť ako nedeľnú polievku s haluškami alebo rezancami. Uvarené mäso môžete podávať s varenými zemiakmi alebo len šalátom.

 

Detail receptu