Vytlačiť

Receptár

Boršč

Polievky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

500 g hovädzieho mäsa z kostí
250 g hovädzieho chudého mäsa
500 g bielej čerstvej kapusty
300 g čerstvej cvikle
200 g zemiakov
2 mrkvy
1 petržlen
1 veľká cibuľa
2 strúčky cesnaku
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
kyslá smotana
slnečnicový olej
ocot
2 voňavé klinčeky
bobkový list
čierne korenie
soľ

Ako na to

V hlbokom hrnci uvaríme hovädzí vývar z mäsa a kostí. Osolíme, pridáme pár zrniek celého korenia, klinčeky a pár bobkových listov. Po viacnásobnom prevretí, znížime teplotu a pozbierame penu z vrchu. Počas varenia vývaru dáme variť aj cvikľu. Varíme ju v osobitnom hrnci ošúpanú a pokrájanú na kocky. Do vody pridáme asi 2 polievkové lyžice octu, aby cvikla nestratila svoju farbu.
Po zhruba jeden a pol hodinovom varení by mal byť vývar hotový. Vývar precedíme.
Následne do neho vrátime mäso a pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na plátky nakrájanú kapustu. Necháme variť na miernom ohni asi 15 až 20 minút.
Cibuľu, mrkvu, petržlen nakrájame na kocky a podusíme na rozohriatom slnečnicovom oleji. Podlejeme dvomi naberačkami vývaru, pridáme paradajkový pretlak a pretlačíme cesnakové strúčky.
Povaríme kým zelenina nezmäkne. Následne zeleninu pridáme do vývaru. Uvarenú cviklu scedíme a pridáme ju tiež do vývaru. Polievku necháme ešte prejsť varom, aby sa chute spojili a môžeme podávať.

Boršč ozdobíme kyslou smotanou, nasekanou petržlenovou vňaťkou a kôprom.

Detail receptu