Vytlačiť

Receptár

Čokoládová zmrzlina

Zmrzlina

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

500 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
4 žĺtka
160 g práškového cukru
100 g horkej čokolády

Ako na to

1. V kastróle zmiešajte mlieko so šľahačkou, polovicou cukru a nalámanou čokoládou (čím menšie kúsky tým lepšie). Za stáleho miešania ohrievajte, kým sa mlieko nespení.

2. V mise vymiešajte žĺtka s druhou polovicou cukru. Za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach rovnomerne prilievajte ochladené čokoládové mlieko (môže byť teplé, ale nie vriace). Keď je zmes dobre zmiešaná prelejte ju do kastróla a za stáleho miešania drevenou vareškou ju zohrievajte, kým nezhustne (cca 85°C). Ak zbadáte malé hrudky ihneď zmes odstavte! Ak už vznikli malé hrudky zmes preceďte cez jemné sitko.

3. Zmes nechajte vychladnúť niekoľko hodín v chladničke, príp.aj cez noc.

4. Keď je zmes dobre vychladená nalejte ju do zmrzlinového stroja a postupujte podľa pokynov výrobcu a nechajte robiť zmrzlinu. Po dokončení dajte zmrzlinu do uzavretej nádoby a nechajte ju v mrazničke dotuhnúť.
Ak je zmrzlina veľmi tuhá, dajte ju do chladničky, kým nezmäkne.

Detail receptu

Poznámky

Množstvo cukru je dôležité, aby zmrzlina nebola "ľadová", ale krémová.
Ak chcete zmrzlinu menej čokoládovú dajte menej čokolády, ak ju chcete viac, dajte 80% čokoládu.