Vianočný obrúsok

Získala som pár starších módnych časopisov aj so strihmi. Nuž, sme prelistovali a išli do komory, aké máme látky a čo by sme mohli urobiť.

Obzeráme doma látky. Zisťujeme, že sme si nechávali množstvo menších ústrižkov. Stále som vravela, že sa raz k patchwork vrátim. Tak zostali kúsky látok v škatuli na skrini. A čakali. Dnes sme ich začali prezerať a pomaly vyberať čo z nich urobíme. Ako prvý sme urobili menší vianočný obrúsok.

Vystrihneme si dva rovnaké kruhy, napríklad s priemerom 22 cm. Zošijeme ich asi 5 mm pd okraju, pričom necháme otvor na vyvrátenie. Otvor v tomto kruhu sme nechali na šírku 5 cm. Potom ponastrihávame látku, aby sa nám pri vyvrátení veľmi nevlnila. Vyvrátime v rukách a pomocou drevenej paličky na kávu, ponaprávame okraje. Prípadne si môžeme pomôcť väčšou ihlou a popoťahovať látku do správneho tvaru.

Po vyvrátení kruhu, si opatrne časti našpendlíme a dotvoríme kruh. Prípadne preheftujeme ako to zvykla nazývať moja mama a už len opatrne zažehlíme. Nakonic zapošijeme neviditeľným stehom otvor, cez ktorý sme prevliekali kruh.

Kruhy však môžeme aj znova z vrchu prešiť.

Ak by sme do vnútra všili dvojmo vatelín, dostaneme krásnu podložku pod horúce.