Varíme mäsové guľky

 

Dnes si urobíme dve verzie mäsových guliek varených-pečených na pare. Tá prvá trochu pripomína muffiny a tá druhá guľky varené do kyslej kapusty na Silvestra.

Muffiny budeme podávať s paradajkovo-cesnakovou omáčkou a kukuričným chlebom. Druhú verziu budeme podávať so zeleninovo-ovocnou omáčkou zahustenou bezlepkovou zmesou z kukuričnej a ryžovej múky.

 

Muffiny

 

Potrebujeme: 400 g mletého miešaného mäsa, 2 vajíčka, zmes NOVALIM Promix Beta, 9 šerry paradajok 1 strúčik cesnaku, 1 čajovú lyžičku soli, štipku mletého čierneho korenia

Mäso premiešame so soľou, korením a žĺtkami. Vmiešame sneh z bielkov a nakoniec asi 6 polievkových lyžíc zmesi NOVALIM. Vložíme do silikónových mafinovačov do plna.

    

Položíme do voku naplneného vodou. Prikryjeme a necháme zovrieť, kým nepustí sa para. potom stiahneme teplotu - pri elektrine na 3, pri plyne na 3. Varíme-pečieme na elektrine ešte 25 minút, na plyne 35. Potom necháme ešte chladnúť 10 minút. Vyberieme a môžeme podávať.

   

Urobíme si paradajkovú omáčku. Paradajky a cesnak rozmixujeme a prehrejeme v hrnčeku. Ak potrebujete, môžete dokoreniť. Na tanieri ozdobíme kúskami bazalky.

   

Môžeme podávať s kukuričným chlebom a oblohou z čerstvej zeleniny. 

 

Mäsové guľky v zeleninovo-ovocnej omáčke

   

Potrebujeme: 400 g mletého miešaného mäsa, 1 čajovú lyžičku soli, 3 polievkové lyžice naklíčenej fazule mungo, na omáčku: 1 citrón, 1 cvikla, 2 cm zázvoru, 2 listy ľadového šalátu, 2 razy čakanky, 2 jablká, 1 biela redkvička, 1 mrkva

 

Mäso so soľou a fazuľou premiešame a vytvoríme guľky, ktoré vložíme do mafinovača. Nad parou ako tie predošlé uvaríme.  Len sa nezľaknite, po vyberaní z voku, budú guľky plávať v tekutine-pustená masť z mäsa. 

   

Zeleninu a ovocie odšťavíme a premiešame s troškou zmesi NOVALIM Beta. prehrejeme. 

 

"Odpad" po dšťavení zmiešame s troškou medu a masla do výbornej nátierky. Necháme ju schladiť. Podávame na celozrnnom chlebe alebo aj na kukuričnom chlebe ako vynikajúce raňajky.