Varíme so zázvorom

Dnes si urobíme pár receptov zo zázvoru alebo ako ho volali naši prastarí rodičia - z ďumbieru či z ginger.  Sú úplne iné ako poznáte alebo nájdete v časopisoch.

Teraz, keď už budeme mať o chvíľu chrípkové obdobie, sa nám asi zídu. 

Zázvor - slovensky ďumbier - zlepšuje žalúdočné pohyby, obmedzuje kŕčr v tráviacom trakte, znižuje hladinu cholesterolu, stimuluje cirkuláciu krvi, spomaľuje vznik nádorových ochorení, posilňuje imunitný systém. Koreň zázvoru obsahuje prchavé aromatické silice, ostré fenolické deriváty, draslík.

Ak vo varení používate sušený ďumbier, myslite na to, že 1 čajová lyžička sušeného zázvoru sa rovná jednej polievkovej lyžici nastrúhaného čerstvého zázvoru. Ak máte možnosť, určite však radšej používajte čerstvý - sušený ako aj konzervovaný nenahradí typickú vôňu čerstvého. 

O zázvore si môžete viac prečítať na našej spriatelenej stránke http://www.kvetinky.eu/bylinky-za-oknom-a-vonku/dumbier-zazvor-ginger  

Zázvorová limonáda

60 g zázvoru nakrájame na menšie kúsky a zalejeme 400 ml vriacej vody. Prikryjeme a necháme luhovať pol hodiny. Potom scedíme do hrnca. Vmiešame 3 polievkové lyžice medu, šťavu z dvoch pomarančov a jedného citróna a môžeme pridať pár lístkov mäty priepornej. Podávame vlažné.

Zázvor môžeme znova zaliať, ale už len 300 ml vody a necháme luhov pol hodiny. potom zlejeme a primiešame suroviny ako predtým - rovnaké množstvo. 

A nakoniec môžete zázvor použiť aj tretíkrát, ale už ho zalejete len 150 ml vody. Necháte pol hodiny luhovať a potom pridáme rovnaké množstvo surovín ako prvýkrát.

Zázvorová vianočná limonáda

120 g zázvoru nakrájame na menšie kúsky. vhodíme do litra viracej vody, kde necháme luhovať pod pokrievkou asi pol hodiny. Spolu so zázvorom necháme luhovať aj jeden veľký kúsok škorice. Vývar zlejeme do džbánu cez sitko. Vlejeme asi 250 ml perlivej minerálky a šťavu z dvoch limetiek. Podávame vlažné.

 

Zázvorový likér

Do 500 ml vodky vsypeme na jemno nastrúhaný ďumbier bez šupky. Vmiešame 4 polievkové lyžice medu - vhodnejší je lesný. Nakoniec vmiešame šťavu z jednej limetky - môže byť aj citrón, ale limetka je jemnejšia a likér má ozaj lepšiu chuť. Ak chcete, môžete pridať 4 klinčeky. 
Necháme dva týždne odležať na chladnom tmavom mieste. Potom zlejeme cez plátno do krčaha a môžeme podávať. Likér je veľmi tuhý. S množstvom to radšej nepreháňajte.

Jesenný zázvorový nápoj

100 g mrkvy a 200 g cvikly odšťavíme spolu s 30 g zázvoru. Vmiešame polievkovú lyžicu medu a doplníme minerálkou v pomere 1:1. 

 Zázvorové pivo

50 g zázvoru nastrúhame na jemno a zalejeme 1/2 litrom minerálnej vody bez bubliniek (my používame Lucku). Necháme prevrieť na strednom plameni. Pridáme 150 g krupicového cukru. Zľahka premiešame, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladiť na asi 23 °C. potom cez prežehlené plátno scedíme do kameninovej čistej nádoby alebo sklenenej. Pridáme kocku rozmrveného droždia a prilejeme ešte asi 1,5 liter minerálky izbovej teploty. Mierne prehrkáme, aby sa droždie rozpustilo. Vlejeme asi 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Nádobu uzavrieme vrchnákom (nádoba má byť naplnená asi 4 - 5 cm pod vrchnákom, aby mal kde unikať vzduch). Necháme asi 48 hodín pôsobiť niekde vzadu na pracovnej linke - nie na priamom slnku. Každých asi 10 - 12 hodín otvoríme opatrne vrchnák a vypustíme vzduch. Potom nádobu vložíme do chladu, čím sa kvasenie utlmí. Podávame chladené. 

Zázvorová kaša

Na polievkovej lyžici masla osmažíme polievkovú lyžicu na hrubo nastrúhaného zázvoru aj so šupou. Pridáme nakrájanú jednu veľkú červenú cibuľu a dobre presmažíme. Prisypeme 200 ml preosiatej ryže. Osmažíme. Zalejeme 300 ml vriacej vody. Na miernom plameni varíme za občasného premiešania asi 3 - 5 minút. Potom rozmixujeme a za stáleho miešania necháme zovrieť (prípadne varíme nad parou). Prikryjeme a necháme dôjsť asi 10 minút. 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri