Varíme fazuľovú polievku

Dnes budeme v spoločnosti Zepter na bratislavskej Karadžičke variť úplne klasickú fazuľovú polievku z malej strakatej fazule. Pridáme koreňovú zeleninu a zahustíme veľmi tradičným spôsobom - pomletou suchou fazuľou. 

 

    

Vyvákuujeme si vo vode fazuľu. A necháme vo vákuu asi 20 minút. Potom otvoríme a znova vyvákuujeme na ďalších 20 minút. Takto získame efekt namočenia fazule na 12 hodín vo vode. 

Zatiaľ si pripravíme ďalšie suroviny. Rozmixujeme si fazuľu na prášok - ktorý použijeme na zahustenie polievky

  

Nakrájame si na menšie kúsky koreňovú zeleninu, prípadne menšiu cibuľu a 2 - 3 strúčiky cesnaku. 

Zlejeme fazuľu z vody. Vsypeme do hrnca a zalejeme čerstvou vodou. Prikryjeme tlakovou pokrievkou a varíme pod tlakom 5 - 7 minuút podľa toho ako stará bola fazuľa. 

     

Po skončení varenia odstavíme hrniec z plameňa a necháme červený gombík prirodzene klesnúť - čo môže trvať asi 10 minút.  Potom pokrievku otvoríme a do fazule vsypeme zeleninu a rozmixovanú fazuľu. Premiešame. Prikryjeme už obyčajnou pokrievkou a varíme ešte asi 10 - 12 minút. 

     

Polievku odstavíme a necháme ešte asi 10 minút chladnúť. Otvoríme pokrievku a až teraz dochutíme soľou a mletým korením... Môžeme podávať dochutené kvapkami citrónu.

 

 

Ak máte chuť naučiť sa variť inak - zdravšie nie len pomocou potravín, ale aj v kvalitných hrncoch a s netradičnými pomocníkmi, obráťte sa na Janku na Karadžičovej 12 v Bratislave  v oranžovej budove na prízemí za predajňou.