Jahody aj tento rok

Aj tento rok máme trochu jahôd. Teraz sú ozaj voňavé a chutné. Ale je ich viac ako len na jedenie. 

Ponúkame vám pár našich obľúbených receptov pre spestrenie vášho jedálnička.

Jahodovo pomarančový lekvár

500 g jahôd zľahka premiešame s nakrájaným jedným pomarančom s 5-timi zarovnanými lyžicami brezového cukru a pár lístkami mäty. Necháme pod pokrievkou pôsobiť asi 6 - 8 hodín. Potom rozmixujeme. Na strednom plameni varíme za stáleho miešania do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a necháme vychladnúť.

 

 Jahodové desiatové koláče

300 g hladkej múky T650 premiešame s 1/4 čerstvého droždia a 5-timi lyžicami kryštálového cukru. Zalejeme vlažným mliekom po lyžiciach kým nezískame cesto hustoty ako na buchty. Potom vmiešame 1 čajovú lyžičku masla. Cesto rozdelíme na časti, z ktorých vytvarujeme kruhy. Položíme ich an papierom vyložený pekáč a necháme vykysnúť na teplom mieste pod utierkou. Potom vtlačíme pohárom alebo rukou otvory, do ktorých vložíme jahodovú plnku. 

Jahodová plnka - 250 g jahôd rozmixujeme s 3 - 4-mi polievkovými lyžicami medu.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 6 - 8 minút. 

Jahodovo-tvarohová nátierka

250 g hrudkovitého tvarohu rozmixujeme s 3-mi polievkovými lyžicami medu a 100 g jahôd. Nátierku môžeme natierať na toasty aj na chlieb. 

Jahodový jogurt

200 g jahôd rozmixujeme s 2-mi polievkovými lyžicami medu do hladka. 500 g bieleho tučného jogurtu premiešame s jahodovou zmesou. 

Smotanový pohár

Do pohára dáme piškóty  a na ne jahody. Zoberieme veľkú lyžicu a naberieme si na ňu kyslú smotanu. Kyslú smotanu dáme na jahody a piškóty. Na to dáme ďalšie piškóty.
Potom zase zoberieme veľkú lyžicu a neberieme si na ňu kakao. Lyžicu s kakaom dáme do kyslej smotany a zmiešame kakao so smotanou. Zatiaľ dáme na piškóty ďalšie jahody. Na to všetko dáme smotanu zmiešanú s kakaom. Dáme to do chladničky aspoň na 5 - 10 min. a vyberieme to s chladničky. Vynikajúca delikatesa.

 

Ako sme spracovávali jahody pred rokom? 

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri