O pitnom režime

Pravidelný pitný režim je nevyhnutnou súčasťou správnej životosprávy. Odborníci hovoria, že najmä v prekúrených bytoch či v letných horúčavách je telo ochudobňované o dôležité tekutiny. Preto je potrebné ich organizmu počas celého dňa dodávať.
Ráno by sme mali podľa odborníkov vypiť asi pol litra nesladenej tekutiny – minerálku, vodu... Určite nie na lačno kávu.
Nemali by sme piť počas jedenia. Až po jedle. Večer, najneskôr polhodiny pred spaním.

V rámci pitného režimu nemôžeme zabudnúť ani na zeleninové a ovocné šťavy, ktoré telu pomôžu nielen s regeneráciou, ale aj s efektívnou detoxikáciou. Môžeme povedať, že šťavy z ovocia a zeleniny dodávajú ľudskému organizmu optimálne množstvo energie a vitality.
Spríjemnite si deň s našimi receptami na nápoje.

Limonáda zo žltého melóna

Polovicu žltého melóna rozmixujeme do hladka hrsťou bazalkových listov a „mäskom“ dvoch menších citrónov. Vlejeme do vychladeného krčaha a zasypeme kockami ľadu z litra vody.  Premiešame a necháme ľad rozpustiť. Podávame, keď je ľad na polovicu rozpustený.

Mrkvová limonáda

Pol kila mrkvy odšťavíme spolu s pár listami mäty. Zmiešame s litrom studenej minerálky a polievkovou lyžicou medu.

Bylinková limonáda I

Pol hrste mäty a pol hrste medovky zasypeme kockami ľadu z litra vody. Primiešame polievkovú lyžicu medu. Necháme ľad rozpustiť. Keď sa rozpustí na polovicu, vlejeme šťavu z jedného citróna a premiešame.

Bylinková limonáda II

Pol hrste mäty a pol hrste medovky zasypeme kockami ľadu z litra vody. Primiešame polievkovú lyžicu medu a šťavu z dvoch pomarančov. Necháme ľad rozpustiť. Keď sa rozpustí na polovicu, vlejeme šťavu z jedného citróna a premiešame.

Banánovo grapefruitový osviežujúci nápoj

Menší banán rozmixujeme so 100 ml grapefruitovej šťavy a 100 ml pomarančovej šťavy a šťavy z jednej limetky . Podávame vychladené prípadne rozriedené so 100 ml vody.

Mrkvovo pomarančový nápoj

Zmiešame 400 ml mrkvovej a 400 ml pomarančovej šťavy. Vmiešame čajovú lyžičku medu a štipku mletej škorice. Necháme vychladiť. Ak máte radi kyslejšie nápoje, vmiešajte 150 ml vychladnutej kyslej smotany.

Letný zelený čaj

Pokrájame červený pomaranč bez kôry a bielych častí na menšie kúsky a vhodíme do džbánu. Zalejeme 200 ml chladnúceho zeleného čaju a 50 ml grapefruitovej šťavy. Premiešame aj spolu s čajovou lyžičkou medu. Podávame vlažné až studené.

A pár slávnostnejších nápojov.

Pomarančové Bloody

Do pohára vsypeme 2 kocky ľadu. Zalejeme 1 dl pomarančovej šťavy. Potom opatrne vlejeme 2 cl jahodového sirupu. Nakoniec ozdobíme jahodou.

Banánový kokteil

Do šejkra vsypeme 2 kocky ľadu, polovicu pokájaného banána a 1 dl jablkovej šťavy. Prehrkáme  a precedíme do pohára.

Ovocná limonáda

Do vysokého skleneného pohára nasypeme 2 kocky ľadu. Zalejeme 4 cl jahodového sirupu. Potom cez lyžicu opatrne vlejeme pomarančovú šťavu. Položíme plátok citróna. Zalejeme opatrne 2 cl citrónovej šťavy a nakoniec opatrne cez lyžicu 15 cl sódy.

Nealko Mochito

Do pohára vložíme 5 lístkov mäty a polovicu limetky Vsypeme 1 kávovú lyžičku hnedého cukru. Lyžičkou roztlačíme. Vhodíme 2 – 4 kocky ľadu.  Nakoniec zalejeme sódou.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri