Mliečna ryža

Tejto desiate som dlho nevedela prísť na chuť. Dnes ľutujem, že som sa raz jednou kúpenou v obchodnom reťazci nechala odradiť. Skoro na jar som si urobila doma prvú podľa receptu v kuchárskej knihe prastarej mamy. Bola s jabĺčkom. Veľmi mi chutila. Odvtedy mliečnu ryžu robievam častejšie.

V nasledujúcich receptoch používam kokosové mlieko. Nemusíte, môže byť aj kravské, ale tesne pred dovarením predsa len vlejte do ryže aspoň jednu polievkovú lyžicu kokosového mlieka. Ryža má naozaj lepšiu chuť. V tomto období odporúčam radšej používať čerstvé ovocie, prípadne sparené. V zime môžete aj kompótové, ale dobre stečené zo šťavy.

 

Mliečna ryža s jahodami

1 dl prebratej ryže vsypeme do štipkou soli osoleného kokosového mlieka (3 dl). Necháme na strednom plameni zovrieť. Plameň zjemníme a za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Potom odstavíme prikryté pokrievkou na asi 15 - 20 minút. Vmiešame polievkovú lyžicu medu a polievkovú lyžicu strúhaného kokosu. Položíme do misky. Poukladáme umyté jahody a ešte posypeme lyžicou strúhaného kokosu.

Mliečna ryža s jabĺčkami

1 dl prebratej ryže vsypeme do štipkou soli osoleného kokosového mlieka (3 dl). Necháme na strednom plameni zovrieť. Plameň zjemníme a za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Potom odstavíme prikryté pokrievkou na asi 15 - 20 minút. Vmiešame polievkovú lyžicu medu a štipku mletej škorice. Položíme do misky. Poukladáme umyté nakrájané jabĺčka.

Mliečna ryža s hrozienkami

1 dl prebratej ryže vsypeme do štipkou soli osoleného kokosového mlieka (3 dl). Necháme na strednom plameni zovrieť. Plameň zjemníme a za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Potom odstavíme prikryté pokrievkou na asi 15 - 20 minút. Vmiešame polievkovú lyžicu medu a polievkovú lyžicu hrozienok.

Vanilková mliečna ryža

1 dl prebratej ryže vsypeme do štipkou soli osoleného kokosového mlieka (3 dl). Vsypeme aj vnútro polovice vanilkového struku a rozrezaný zvyšok vanilkového struku. Necháme na strednom plameni zovrieť. Plameň zjemníme a za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Potom odstavíme prikryté pokrievkou na asi 15 - 20 minút. Vyberieme vanilkový struk. Vmiešame polievkovú lyžicu medu.

Mliečna ryža s hruškou

1 dl prebratej ryže vsypeme do štipkou soli osoleného kokosového mlieka (3 dl). Vsypeme a štipku mletej škorice a zomletý jeden klinček. Necháme na strednom plameni zovrieť. Plameň zjemníme a za stáleho miešania varíme asi 5 - 6 minút. Potom odstavíme prikryté pokrievkou na asi 15 - 20 minút. Vmiešame polievkovú lyžicu medu a na menšie kúsky nakrájanú hrušku.