Marhule aj tento rok

Najzdravšie sú čerstvé. Obsahujú veľa vitamínov aj vlákniny alebo napríklad aj železa či betakarotén. Výborné sú však aj sušené. 

Väčšinou sme z nich v detstve robili lekvár, ktorý mi vždy chutil a nemohol u nás doma chýbať. S iným by som ho vtedy nebola vymenila. Dnes už robievam aj iné lekváre či džemy, ale aj čatní či marhule napríklad vyprážam. 

  

 

 Marhuľový džem s mrkvou

500 g marhúľ nakrájame na menšie kúsky a premiešame s nahrubo nastrúhanou veľkou mrkvou. Zasypeme 350 - gramami krupicového cukru. Necháme pod pokrievkou pustiť šťavu - čiže necháme odstáť asi dve hodiny. Rozmixujeme, ale nemusíme úplne do hladka. Potom na strednom plameni privedieme k varu a na miernom plameni miešame a varíme do zhustnutia. Primiešame asi po 5-tich minútach varenia 1/3 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme. 

 

Marhuľový koláč

6 marhúľ, 1 vajíčko, 3 polievkové lyžice brezového cukru, 1/4 čerstvého droždia, 1 čajovú lyžičku Hery, ryžovú múku, zmes NOVALIM B
Marhule rozmixujeme s vajíčkom a cukrom. Vsypeme droždie a necháme nakysnúť. Vmiešame Heru. Po lyžiciach potom vmiešavame striedavo ryžovú múku a zmes kým, nedostaneme hustotu hustejšieho pudingu. Vlejeme do menšej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme podkynúť asi pol hodinu. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 30 - 35 minút.

 

 Vyprážané marhule

250 ml plnotučného mlieka vymiešame s jedným veľkým vajíčkom a 125 polohrubej kukuričnej múky. Vypracujeme cestíčko, ktoré zjemníme asi 4-mi polievkovými lyžicami suchého bieleho vína. Rozpolené a vykvostkované marhule v cestíčku namočíme a vyprážame opatrne vo vyššej vrstve oleja. 
Podávame teplé aj studené ako obed.

 

Biely jogurt s marhuľami

500 ml bieleho jogurtu jemne premiešame s 2-mi polievkovými lyžicami pomletých kešu orieškov a na menšie kúsky nakrájanými 3 - 4 marhuľami. Necháme schladiť a podávame ako raňajky alebo desiatu.

 

 

Staršie recepty na našej stránke

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/690-spracovavame-marhule