Ríbezle aj tento rok

Ríbezle patria na SLovensku medzi veľmi obľúbené ovocie. Pestujú sa v každej záhradke. Sú kríčkové i stromčekové. Najobľúbeniekšie podľa štatistík sú červené. Mne však najviac chutia práve čierne. Biele som mala posledné roky veľmi málo možnosť ochutnať, ale v detstve si pamätám, že starí rodičia ich mali viac ako červených pri plote záhrady.
Sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú betakarotén, z ktorého si náš organizmus vie vytvoriť vitamín A. Ríbezle sú dôležité pre svoj obsah železa a draslíka pri krvotvorbe a pre obsah mangánu a draslíka dobre podporujú činnosť srdca a svalov. Ríbezle sa tiež používajú pri liečení imunity a nervovej sústavy.



Ríbezľová omáčka

Vhodná je na poliatie studenej zmrzliny alebo teplých lievancov či palaciniek.
300g očistených ríbezlí premiešame s tromi polievkovými lyžicami krupicového cukru a jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu. Zalejeme 0,5 dl suchého červeného vína a 0,5 dl vody. Nad parou uvaríme na hustejší puding.

Ríbezľové pusinky

2 bielky vymiešame s čajovou lyžičkou vanilkového cukru do tuhého snehu. V miske zľahka premiešame so štyri polievkovými lyžicami očistených ríbezlí. Na papierom vyložený pekáč urobíme kôpky. Pri 150°C pečieme asi alebo sušíme asi 12 - 15 minút.

Ríbezľový pohár

Šľahačku rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme čajovú lyžičku kakaa a vyšľaháme. Do štyroch pohárov na dno položíme trochu šľahačky a piškót. Na ne položíme očistené ríbezle. A zase trochu piškót a zakryjeme vyšľahanou bielou šľahačkou.

Ríbezľový rôsol

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme pár lístkov ríbezí a pár lístkov medovky. Vmiešame 300 g hnedého cukru. Na miernom plameni alebo na strednom nad parou uvaríme za stáleho miešania do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme. Poháriky otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

Ríbezľový sirup

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme 400 g brezového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť. Pridáme dve štipky kyseliny citrónovej a premiešame. Vlejeme do fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri 60°C asi 3é minút.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri