Ríbezle aj tento rok

Ríbezle patria na SLovensku medzi veľmi obľúbené ovocie. Pestujú sa v každej záhradke. Sú kríčkové i stromčekové. Najobľúbeniekšie podľa štatistík sú červené. Mne však najviac chutia práve čierne. Biele som mala posledné roky veľmi málo možnosť ochutnať, ale v detstve si pamätám, že starí rodičia ich mali viac ako červených pri plote záhrady.
Sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú betakarotén, z ktorého si náš organizmus vie vytvoriť vitamín A. Ríbezle sú dôležité pre svoj obsah železa a draslíka pri krvotvorbe a pre obsah mangánu a draslíka dobre podporujú činnosť srdca a svalov. Ríbezle sa tiež používajú pri liečení imunity a nervovej sústavy.



Ríbezľová omáčka

Vhodná je na poliatie studenej zmrzliny alebo teplých lievancov či palaciniek.
300g očistených ríbezlí premiešame s tromi polievkovými lyžicami krupicového cukru a jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu. Zalejeme 0,5 dl suchého červeného vína a 0,5 dl vody. Nad parou uvaríme na hustejší puding.

Ríbezľové pusinky

2 bielky vymiešame s čajovou lyžičkou vanilkového cukru do tuhého snehu. V miske zľahka premiešame so štyri polievkovými lyžicami očistených ríbezlí. Na papierom vyložený pekáč urobíme kôpky. Pri 150°C pečieme asi alebo sušíme asi 12 - 15 minút.

Ríbezľový pohár

Šľahačku rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme čajovú lyžičku kakaa a vyšľaháme. Do štyroch pohárov na dno položíme trochu šľahačky a piškót. Na ne položíme očistené ríbezle. A zase trochu piškót a zakryjeme vyšľahanou bielou šľahačkou.

Ríbezľový rôsol

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme pár lístkov ríbezí a pár lístkov medovky. Vmiešame 300 g hnedého cukru. Na miernom plameni alebo na strednom nad parou uvaríme za stáleho miešania do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme. Poháriky otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

Ríbezľový sirup

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme 400 g brezového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť. Pridáme dve štipky kyseliny citrónovej a premiešame. Vlejeme do fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri 60°C asi 3é minút.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri