Ríbezle aj tento rok

Ríbezle patria na SLovensku medzi veľmi obľúbené ovocie. Pestujú sa v každej záhradke. Sú kríčkové i stromčekové. Najobľúbeniekšie podľa štatistík sú červené. Mne však najviac chutia práve čierne. Biele som mala posledné roky veľmi málo možnosť ochutnať, ale v detstve si pamätám, že starí rodičia ich mali viac ako červených pri plote záhrady.
Sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú betakarotén, z ktorého si náš organizmus vie vytvoriť vitamín A. Ríbezle sú dôležité pre svoj obsah železa a draslíka pri krvotvorbe a pre obsah mangánu a draslíka dobre podporujú činnosť srdca a svalov. Ríbezle sa tiež používajú pri liečení imunity a nervovej sústavy.



Ríbezľová omáčka

Vhodná je na poliatie studenej zmrzliny alebo teplých lievancov či palaciniek.
300g očistených ríbezlí premiešame s tromi polievkovými lyžicami krupicového cukru a jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu. Zalejeme 0,5 dl suchého červeného vína a 0,5 dl vody. Nad parou uvaríme na hustejší puding.

Ríbezľové pusinky

2 bielky vymiešame s čajovou lyžičkou vanilkového cukru do tuhého snehu. V miske zľahka premiešame so štyri polievkovými lyžicami očistených ríbezlí. Na papierom vyložený pekáč urobíme kôpky. Pri 150°C pečieme asi alebo sušíme asi 12 - 15 minút.

Ríbezľový pohár

Šľahačku rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme čajovú lyžičku kakaa a vyšľaháme. Do štyroch pohárov na dno položíme trochu šľahačky a piškót. Na ne položíme očistené ríbezle. A zase trochu piškót a zakryjeme vyšľahanou bielou šľahačkou.

Ríbezľový rôsol

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme pár lístkov ríbezí a pár lístkov medovky. Vmiešame 300 g hnedého cukru. Na miernom plameni alebo na strednom nad parou uvaríme za stáleho miešania do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme. Poháriky otočíme hore dnom a necháme vychladiť.

Ríbezľový sirup

500 g ríbezí odšavíme - vylisujeme - na tzv. odšľavovači "šnek". Vsypeme 400 g brezového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť. Pridáme dve štipky kyseliny citrónovej a premiešame. Vlejeme do fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri 60°C asi 3é minút.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri