Tento rok aj kiwi

Keď som videla prvýkrát – kiwi, neverila som, že sa to dá jesť. Ochutnať som však ochutnala, tak ma naučili. Neveľmi mi chutilo. Nevyzeralo príťažlivo.

A tento rok som na jar našla krásny veľký strom kiwi v záhrade jednej známej. Už volala, že o dva týždne má prísť, že bude dozreté. Teším sa. Vraj to ich je menšie a sladšie ako čo bežne kúpime v obchode.

Kiwi obsahuje vysoké percento vitamínu C, vzácne bioflavonoidy, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, betakarotén, vitamín E, ako aj množstvo minerálov a stopových prvkov.

 

 

 

Kiwi je silný stimulátor imunitného systému. Účinne pôsobí proti infekčným, onkologickým i zápalovým chorobám, paradontóze, reume, znižuje horúčku, pomáha pri pečeňových problémoch, zlepšuje metabolizmus, tlmí bolesť a opuchy, pomáha pri chronickej únave. Svojou vysokou antioxidačnou aktivitou znižuje oxidačný stres, teda chráni DNA bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ba dokonca má aj reparačné účinky na poškodenú DNA. Vysoký obsah rozpustnej vlákniny znižuje krvný cholesterol (prevencia aterosklerózy) a detoxikuje telo spolupôsobením vitamínu C, okrem toho podporuje aj peristaltiku čriev (prevencia zápchy). Ako dobrý zdroj horčíka a draslíka prospieva srdcovo-cievnemu systému. Kivi má schopnosť „riediť krv“ ako aspirín, ale bez vedľajších účinkov. Kivi je účinné aj pri anémii pre vyšší obsah železa, ktoré sa vysokým obsahom vitamínu C a prítomnosťou medi veľmi dobre vstrebáva. Keďže kivi má veľmi nízky obsah kalórií, je veľmi vhodný aj pri redukčnej diéte.

Veru nie tieto vlastnosti kivi som zistila až neskôr. Už som dlhšie jedávala kivi s láskou.

Lekvár s banánom

Očistíme a rozmixujeme 450 g kiwi. Premiešame s 500 g želírovacieho cukru 1:1. Primiešame ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Keď sa cukor rozpustí, vmiešame zľahka na kúsky nakrájaných asi 70 – 100 g banánu. Na strednom plameni za stáleho miešania privedieme k varu a varíme asi 3 – 4 minúty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

Ovocný šalát s kiwi

2 kusy kiwi nakrájame na osminky. Pridáme na kolieska nakrájaný jeden menší banán a nasekané asi 4 – 6 vlašských orechov. Zľahka premiešame spolu s 3 – 4 polievkovými lyžicami bieleho jogurtu.

Nátierka z kiwi

3 kiwi rozmixujeme spolu s 2 polievkovými lyžicami medu. Môžeme natierať na sendviče.

 

Muffiny z kiwi pre diabetikov  a bezlepkáčov

1 kiwi a 1 banán rozmixujeme s jedným vajíčkom. Vmiešavame po lyžiciach strúhaný kokos, kým nedostaneme hustotu hustejšieho pudingu. Nakoniec vmiešame štipku sódy bikarbóny. Vlejeme do formičiek a vo vyhriatej rúre na 180°C upečieme asi 15 - 20 minút. 

 Raňajkový nápoj z kivi

1 banán, 2 kivi, 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 200 ml mlieka rozmixujeme.