Varíme pečieme zo žihľavy

Žihľava dvojdomá má veľké uplatnenie pri liečbe rôznych ochorení. Žihľavová vňať a listy obsahujú vysoké percento chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje celkovú činnosť žliaz. Je zložkou jarných bylinných kúr a podporuje tvorbu červených krviniek. Na jar by ju mali viac užívať predovšetkým deti pre vysoký obsah minerálov a vitamínov. V minulosti sa hojne praktizovalo šľahanie pichľavými čerstvými žihľavami. To vyvoláva miestne prekrvenie a zvyšuje látkovú výmenu nielen v mieste podráždenia, ale v menšej miere aj v celom organizme. Táto terapia je účinná pri reumatizme a bolestiach kĺbov, ale pre nepríjemné pálenie nie je obľúbená a dnes ju môžeme vidieť len v starších filmoch. Žihľava je zdraviu prospešné aj v strave; pripravujeme z nej žihľavové polievky a šaláty, pridáva sa tiež do plnky do mäsa.

Naši prastarí rodičia ju používali aj pri príprave potravy napríklad pre domácu hydinu. Nasekané listy boli obľúbenou potravou malých kačičiek a húsok.

Pre mňa bolo veľmi zaujímavé zistenie, že napríklad žihľavovo-mätový čaj, ktorý keď pijete v menších dávkach denne, má priaznivé účinky aj na rast vlasov. A to preto, že prečisťuje krv. Vraj dokonca lepšie ako keď si žihľavovým odvarom len preplachujete vlasy. Stará mama používala na prepláchnutie vlasov odvar zo žihľavy často a pripravovala ho asi takto: 1 šálku žihľavových listov zaliala 4 šálkami jablčného octu a povarila asi 2 - 3 minúty, potom scedila a po troche si vmasírovala do vlasov. Nakoniec vlasy opláchla vlažnou vodou.

Mojim obľúbeným receptomje špenát zo žihľavy. Proste urobím rovnako žihľavu ako špenát, pričom použijem len veľmi mladé lístky. A v poslednom čase mám veľmi rada, keď môžem mladé natrhané lístky žihľavy použiť spolu s cibuľkou aj pri príprave praženice. A úplne na posledy som do jednoduchej zemiakovej polievky spolu s cesnakom spolu so zemiakmi nechala uvariť nakrájanú žihľavu. Vyzerá skoro ako polievka s medvedím cesnakom, ale chutila inak.

Teraz v auguste máme znovu mladú žihľavu a v mánii do šalátov si si obľúbila šalát.
Asi 10 listov žihľavy natrháme na malé kúsky a pokvapkáme polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Necháme chvíľu postáť. Primiešame štyri polievkové lyžice bieleho jogurtu a jednu polievkovú lyžicu na jemno nastrúhanej mrkvy.

A včera som pripravila žihľavovú smotanovú polievku.
Asi 10 lístkov žihľavy nakrájame na štvrťky a spolu s nakrájanými štyrmi zemiakmi zalejeme vodou. Necháme variť. Pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a osolíme. Varíme asi 5 minút. Potom pridáme 2 dl smotany na varenie a necháme povariť asi 5 minút.

A nakoniec vám ponúkam môj obľúbený žihľavový sirup.
Do 1 litra vody spolu s 350 g kryštálového cukru necháme prevariť asi 60 lístkov žihľavy. Prevaríme asi 5 minút. Cukor sa musí rozpustiť. Vyberieme lístky. Vmiešame 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Vlejeme do fliaš a sterilizujeme pri 80°C asi 5 minút.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri