Varíme pečieme zo žihľavy

Žihľava dvojdomá má veľké uplatnenie pri liečbe rôznych ochorení. Žihľavová vňať a listy obsahujú vysoké percento chlorofylu, ktorý pôsobí ako tonikum, podporuje celkovú činnosť žliaz. Je zložkou jarných bylinných kúr a podporuje tvorbu červených krviniek. Na jar by ju mali viac užívať predovšetkým deti pre vysoký obsah minerálov a vitamínov. V minulosti sa hojne praktizovalo šľahanie pichľavými čerstvými žihľavami. To vyvoláva miestne prekrvenie a zvyšuje látkovú výmenu nielen v mieste podráždenia, ale v menšej miere aj v celom organizme. Táto terapia je účinná pri reumatizme a bolestiach kĺbov, ale pre nepríjemné pálenie nie je obľúbená a dnes ju môžeme vidieť len v starších filmoch. Žihľava je zdraviu prospešné aj v strave; pripravujeme z nej žihľavové polievky a šaláty, pridáva sa tiež do plnky do mäsa.

Naši prastarí rodičia ju používali aj pri príprave potravy napríklad pre domácu hydinu. Nasekané listy boli obľúbenou potravou malých kačičiek a húsok.

Pre mňa bolo veľmi zaujímavé zistenie, že napríklad žihľavovo-mätový čaj, ktorý keď pijete v menších dávkach denne, má priaznivé účinky aj na rast vlasov. A to preto, že prečisťuje krv. Vraj dokonca lepšie ako keď si žihľavovým odvarom len preplachujete vlasy. Stará mama používala na prepláchnutie vlasov odvar zo žihľavy často a pripravovala ho asi takto: 1 šálku žihľavových listov zaliala 4 šálkami jablčného octu a povarila asi 2 - 3 minúty, potom scedila a po troche si vmasírovala do vlasov. Nakoniec vlasy opláchla vlažnou vodou.

Mojim obľúbeným receptomje špenát zo žihľavy. Proste urobím rovnako žihľavu ako špenát, pričom použijem len veľmi mladé lístky. A v poslednom čase mám veľmi rada, keď môžem mladé natrhané lístky žihľavy použiť spolu s cibuľkou aj pri príprave praženice. A úplne na posledy som do jednoduchej zemiakovej polievky spolu s cesnakom spolu so zemiakmi nechala uvariť nakrájanú žihľavu. Vyzerá skoro ako polievka s medvedím cesnakom, ale chutila inak.

Teraz v auguste máme znovu mladú žihľavu a v mánii do šalátov si si obľúbila šalát.
Asi 10 listov žihľavy natrháme na malé kúsky a pokvapkáme polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Necháme chvíľu postáť. Primiešame štyri polievkové lyžice bieleho jogurtu a jednu polievkovú lyžicu na jemno nastrúhanej mrkvy.

A včera som pripravila žihľavovú smotanovú polievku.
Asi 10 lístkov žihľavy nakrájame na štvrťky a spolu s nakrájanými štyrmi zemiakmi zalejeme vodou. Necháme variť. Pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a osolíme. Varíme asi 5 minút. Potom pridáme 2 dl smotany na varenie a necháme povariť asi 5 minút.

A nakoniec vám ponúkam môj obľúbený žihľavový sirup.
Do 1 litra vody spolu s 350 g kryštálového cukru necháme prevariť asi 60 lístkov žihľavy. Prevaríme asi 5 minút. Cukor sa musí rozpustiť. Vyberieme lístky. Vmiešame 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Vlejeme do fliaš a sterilizujeme pri 80°C asi 5 minút.