Varíme pečieme z hrozna

Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu. 

Zrelá hroznová šťava je dôležitý akýsi domáci liek na liečbu migrény. Je potrebné ju vypiť skoro ráno, bez miešania s vodou. Najlepšie na lačno. Hrozno je veľmi účinné pri prekonávaní zápchy. Je považované za preháňadlo, pretože obsahuje organické kyseliny, cukor a celulózu. Je tiež výborné aj pri tráviacich ťažkostiach a podráždení žalúdka. Hroznová šťava nám dopĺňa veľké množstvo železo, čím zabraňuje únave. Antioxidanty prítomné v strapcoch rovnako poskytujú potrebnú vzpruhu pre imunitný systém.

Ak však chcete chudnúť či máte určenú diétu lekármi, hrozno vo svojom jedálničku obmedzte. Hrozno obsahuje až asi 20% cukru a tak sa zaradzuje medzi najsladšie ovocia na svete. Hrozno preto berte ako samostatné menšie jedlo - ako dostačujúci olovrant alebo desiatu. A aj na sušené hrozienka radšej pri tejto diéte zabudnite.

Mne hrozno chutí v kombinácii so syrmi - hlavne plesňovými. Veľmi rada si robievam na desiatu malé ražniči - bobuľka hrozna, syr, a zase iný syr napichnuté na špáradle. A takto pripravené na tanieriku si ho pojedám pri štrikovaní pri dobrom filme. Toto jednoduché jedlo je vhodné aj k vínu a grilovanému či pečenému mäsu.
Mám však rada aj vylisovanú hroznovú šťavu, ktorú si vákuovo uzavieram do menších fliaš a udržujem v chladničke aj niekoľko dní. Postupne otváram a pijem. Kdesi som čítala, že ju môžem aj zmraziť a udržiavať aj dlhšie. Možno vyskúšam, ale neviem či vydrží až do jari ako písali v tom časopise.
V posledných rokoch som si zvykla na ovocné šaláty ako raňajko-desiatu. Ak si dám do takéhoto šalátu dostatok hrozna, ani nepridávam med. Zdá sa mi dosť sladký.

Džem, čo robievala stará mama

Vylisujeme liter hroznovej šťavy. Primiešame 600 g hnedého cukru a 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Na miernom plameni varíme do zhustnutia. Pri dováraní môžeme priliať 2 - 3 polievkové lyžice jablkovej šťavy. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
Z červeného hrozna odporúčam pridať do vylisovanej šťavy aj 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice. Tento džem je vynikajúci potom na vianočke na prvý sviatok vianočný.

Kompót starej mamy

Najprv si pripravíme nálev z 1 litra vody, 300 g rafinovaného cukru a šťavy z polovičky citróna. Nálev prihrejeme tak, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme ho. Do menších pohárikov poukladáme očistené menšie tvrdšie bobuľky. Bobuľky zalejeme opatrne vychladnutým nálevom. Uzavrieme. Sterilizujeme pri 80°C asi 15 minút. Ihneď vyberieme z hrnca, aby rýchlejšie vychladli a bola najmenšia pravdepodobnosť, že sa bubuľky rozvaria.

  

 Môj obľúbený šalát na desiatu tento rok 

3 broskyne nakrájame a sparíme za stáleho miešania v hrnci bez vody a oleja - proste na sucho. Necháme vychladiť. V mise premiešame s rovnakým množstvom hroznových bobuliek. Pridáme 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu a zľahka premiešame. 

 Kompót z hrozna aj pre diabetikov

Do pohára vložíme hrozno. Vsypeme trochu soli - ja používam kryštalickú morskú a dávam asi 3-4 zrniečka na 3 dl pohár. Zalejeme do polovice vodou. Pohár uzavrieme a nad parou varíme asi 30 minút.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

renhaj

ďakujem

23/02/2021 - 20:40 2
renhaj

Ďakujem

23/02/2021 - 20:16 2
DenSim

Ďakujem za registráciu. :)

21/02/2021 - 20:04 2
AnnaSed

Ďakujem za registráciu

07/02/2021 - 20:26 1
silbod

monika sappanosová, stačí ak ste prepojená v prihlásení cez FB alebo Twitter

01/02/2021 - 14:17
monika sappanosová

rada by som sa zaregistrovala, ale akosi mi to nejde, ďakujem

31/01/2021 - 17:43
silbod

petrabohusova, vpravo dolu je drobná zelená šípka na každej snímke. Po jej stlačení sa Vám stiahne obrázok do stiahnutých dokumentov.


31/01/2021 - 13:36 1
petrabohusova

Ja som sa zaregistrovala a prihlásila, aj tak neviem, ako mám stiahnuť tlačivo "pochvala", nevidím tam žiadnu ikonku na stiahnutie.

31/01/2021 - 11:14
Maja

Edit: Mali ste chybu v emaily - namiesto atlas.sk, len tlas.sk. Mail som preposlala, ak by neprišiel ani tento, tak nám pošlite správu

30/01/2021 - 17:59 1
Jana272

Dobrý deň,zaregistrovala som sa na stránku,no neprišiel mail na potvrdenie registrácie.

28/01/2021 - 17:55

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri