Varíme pečieme z hrozna

Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu. 

Zrelá hroznová šťava je dôležitý akýsi domáci liek na liečbu migrény. Je potrebné ju vypiť skoro ráno, bez miešania s vodou. Najlepšie na lačno. Hrozno je veľmi účinné pri prekonávaní zápchy. Je považované za preháňadlo, pretože obsahuje organické kyseliny, cukor a celulózu. Je tiež výborné aj pri tráviacich ťažkostiach a podráždení žalúdka. Hroznová šťava nám dopĺňa veľké množstvo železo, čím zabraňuje únave. Antioxidanty prítomné v strapcoch rovnako poskytujú potrebnú vzpruhu pre imunitný systém.

Ak však chcete chudnúť či máte určenú diétu lekármi, hrozno vo svojom jedálničku obmedzte. Hrozno obsahuje až asi 20% cukru a tak sa zaradzuje medzi najsladšie ovocia na svete. Hrozno preto berte ako samostatné menšie jedlo - ako dostačujúci olovrant alebo desiatu. A aj na sušené hrozienka radšej pri tejto diéte zabudnite.

Mne hrozno chutí v kombinácii so syrmi - hlavne plesňovými. Veľmi rada si robievam na desiatu malé ražniči - bobuľka hrozna, syr, a zase iný syr napichnuté na špáradle. A takto pripravené na tanieriku si ho pojedám pri štrikovaní pri dobrom filme. Toto jednoduché jedlo je vhodné aj k vínu a grilovanému či pečenému mäsu.
Mám však rada aj vylisovanú hroznovú šťavu, ktorú si vákuovo uzavieram do menších fliaš a udržujem v chladničke aj niekoľko dní. Postupne otváram a pijem. Kdesi som čítala, že ju môžem aj zmraziť a udržiavať aj dlhšie. Možno vyskúšam, ale neviem či vydrží až do jari ako písali v tom časopise.
V posledných rokoch som si zvykla na ovocné šaláty ako raňajko-desiatu. Ak si dám do takéhoto šalátu dostatok hrozna, ani nepridávam med. Zdá sa mi dosť sladký.

Džem, čo robievala stará mama

Vylisujeme liter hroznovej šťavy. Primiešame 600 g hnedého cukru a 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Na miernom plameni varíme do zhustnutia. Pri dováraní môžeme priliať 2 - 3 polievkové lyžice jablkovej šťavy. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
Z červeného hrozna odporúčam pridať do vylisovanej šťavy aj 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice. Tento džem je vynikajúci potom na vianočke na prvý sviatok vianočný.

Kompót starej mamy

Najprv si pripravíme nálev z 1 litra vody, 300 g rafinovaného cukru a šťavy z polovičky citróna. Nálev prihrejeme tak, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme ho. Do menších pohárikov poukladáme očistené menšie tvrdšie bobuľky. Bobuľky zalejeme opatrne vychladnutým nálevom. Uzavrieme. Sterilizujeme pri 80°C asi 15 minút. Ihneď vyberieme z hrnca, aby rýchlejšie vychladli a bola najmenšia pravdepodobnosť, že sa bubuľky rozvaria.

  

 Môj obľúbený šalát na desiatu tento rok 

3 broskyne nakrájame a sparíme za stáleho miešania v hrnci bez vody a oleja - proste na sucho. Necháme vychladiť. V mise premiešame s rovnakým množstvom hroznových bobuliek. Pridáme 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu a zľahka premiešame. 

 Kompót z hrozna aj pre diabetikov

Do pohára vložíme hrozno. Vsypeme trochu soli - ja používam kryštalickú morskú a dávam asi 3-4 zrniečka na 3 dl pohár. Zalejeme do polovice vodou. Pohár uzavrieme a nad parou varíme asi 30 minút.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
5
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
20
21
22
23
26
28
29
30

Akcie

19
nov
Zámok Schloss Hof
-
Schloßhof

25
nov
Centrum rodiny

27
nov
Čajovňa Symetria Devínska Nová Ves

Výstavy

19
nov
Schloss Hof a Schloss Niederweiden
-
Schloßhof

19
nov
Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1 (Česká republika)

Partneri