Varíme pečieme z hrozna

Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu. 

Zrelá hroznová šťava je dôležitý akýsi domáci liek na liečbu migrény. Je potrebné ju vypiť skoro ráno, bez miešania s vodou. Najlepšie na lačno. Hrozno je veľmi účinné pri prekonávaní zápchy. Je považované za preháňadlo, pretože obsahuje organické kyseliny, cukor a celulózu. Je tiež výborné aj pri tráviacich ťažkostiach a podráždení žalúdka. Hroznová šťava nám dopĺňa veľké množstvo železo, čím zabraňuje únave. Antioxidanty prítomné v strapcoch rovnako poskytujú potrebnú vzpruhu pre imunitný systém.

Ak však chcete chudnúť či máte určenú diétu lekármi, hrozno vo svojom jedálničku obmedzte. Hrozno obsahuje až asi 20% cukru a tak sa zaradzuje medzi najsladšie ovocia na svete. Hrozno preto berte ako samostatné menšie jedlo - ako dostačujúci olovrant alebo desiatu. A aj na sušené hrozienka radšej pri tejto diéte zabudnite.

Mne hrozno chutí v kombinácii so syrmi - hlavne plesňovými. Veľmi rada si robievam na desiatu malé ražniči - bobuľka hrozna, syr, a zase iný syr napichnuté na špáradle. A takto pripravené na tanieriku si ho pojedám pri štrikovaní pri dobrom filme. Toto jednoduché jedlo je vhodné aj k vínu a grilovanému či pečenému mäsu.
Mám však rada aj vylisovanú hroznovú šťavu, ktorú si vákuovo uzavieram do menších fliaš a udržujem v chladničke aj niekoľko dní. Postupne otváram a pijem. Kdesi som čítala, že ju môžem aj zmraziť a udržiavať aj dlhšie. Možno vyskúšam, ale neviem či vydrží až do jari ako písali v tom časopise.
V posledných rokoch som si zvykla na ovocné šaláty ako raňajko-desiatu. Ak si dám do takéhoto šalátu dostatok hrozna, ani nepridávam med. Zdá sa mi dosť sladký.

Džem, čo robievala stará mama

Vylisujeme liter hroznovej šťavy. Primiešame 600 g hnedého cukru a 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Na miernom plameni varíme do zhustnutia. Pri dováraní môžeme priliať 2 - 3 polievkové lyžice jablkovej šťavy. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
Z červeného hrozna odporúčam pridať do vylisovanej šťavy aj 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice. Tento džem je vynikajúci potom na vianočke na prvý sviatok vianočný.

Kompót starej mamy

Najprv si pripravíme nálev z 1 litra vody, 300 g rafinovaného cukru a šťavy z polovičky citróna. Nálev prihrejeme tak, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme ho. Do menších pohárikov poukladáme očistené menšie tvrdšie bobuľky. Bobuľky zalejeme opatrne vychladnutým nálevom. Uzavrieme. Sterilizujeme pri 80°C asi 15 minút. Ihneď vyberieme z hrnca, aby rýchlejšie vychladli a bola najmenšia pravdepodobnosť, že sa bubuľky rozvaria.

  

 Môj obľúbený šalát na desiatu tento rok 

3 broskyne nakrájame a sparíme za stáleho miešania v hrnci bez vody a oleja - proste na sucho. Necháme vychladiť. V mise premiešame s rovnakým množstvom hroznových bobuliek. Pridáme 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu a zľahka premiešame. 

 Kompót z hrozna aj pre diabetikov

Do pohára vložíme hrozno. Vsypeme trochu soli - ja používam kryštalickú morskú a dávam asi 3-4 zrniečka na 3 dl pohár. Zalejeme do polovice vodou. Pohár uzavrieme a nad parou varíme asi 30 minút.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri