Varíme, pečieme zo zemiakov aj tento rok

Zemiak rastie podobne ako bylina. Má hranatú bohato rozvetvenú stonku zarastenú krátkymi chĺpkami. Môže dorásť aj do výšky jedného metra. Listy sú položené striedavo, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, pomerne veľké. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie žltej až svetlohnedej, u niektorých kultivarov červenej až červenofialovej farby.

Zemiak pochádza z horských oblastí juhoamerických Ánd. Predok európskych zemiakov má podľa odborníkov svoj pôvod na chilskom ostrove Chiloe a na starý kontinent ho priviezli španielski moreplavci v druhej polovici 16. storočia. Zemiaky sa najskôr pestovali ako rarita v botanických záhradách, neskôr sa stali lahôdkou určenou výlučne pre kráľovské stoly. Nakoniec sa pomerne zložito rozšírili i v nižších vrstvách obyvateľstva. Ako potravina sa začali používať až o asi 200 rokov neskôr.
Aký majú zemiaky význam v našej výžive? Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.

Môžeme ich jesť vo viacerých podobách. Buď ako hranolky plávajúce v tuku, ako pyré so smotanou alebo varené. No najzdravšie budú, ak ich máme upiecť v šupke na suchom plechu do teplovzdušnej rúry. Vtedy majú najnižší glykemický index.

Zemiaková knedľa

1 kg zemiakov, 100 g múky, 1 vajíčko, 50 g masla, 1 veľkú mrkvu, 1 pór, 100 g prerastenej údenej slaniny, muškátový oriešok, 1 polievkovú lyžicu soli soli
Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Zemiaky jemne postrúhame, zmiešame s vajjíčkom, múkou a ochutíme štipkou muškátového orieška. Očistenú mrkvu posekáme, pór nakrájame na tenké plátky a spolu s mrkvou podusíme na masle. Vychladnutú zeleninu s opraženou slaninou zamiešame do cesta. Spravíme bochník, položíme na pomastenú utierku. Varíme na paráku v osolenej vode asi 60 minút. Bochník vyberieme, necháme stiecť z vody a pomastíme ho maslom. Môžeme nakrájať na hrubšie krajce a podávať s čerstvou paradajkou.

Pečené nové zemiaky

dvanásť nových zemiakov, hlávky cesnaku, 0,5 šálky repkového oleja, soľ, čerstvé mleté korenie a na ozdobenie pri podávaní mrkvovú a petržlenovú vňať
Zemiaky vydrhneme kefkou v studenej vode a nakrájame na štvrťky či osminky podľa veľkosti. V oleji si rozmiešame popučený cesnak. V mise si premiešame zemiaky s cesnakovým olejom. Necháme chvíľu pôsobiť. Potom vsypeme do pekáča. Prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme-dusíme asi 10 minút. Potom otvoríme pekáč, zemiaky premiešame so soľou a korením. Necháme piecť ešte ďalších 10 minút. Vyberieme, rozdelíme na taniere a husto posypeme posekanými vňaťami. Podávať môžeme s čerstvou paradajkou alebo paprikou.

Zemiaky s bryndzou

Väčšie zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, pažítka, bryndza, maslo
Zemiaky rozpolíme a jemne osolíme na rozrezanej časti. Položíme na pekáč rozrezanou časťou hore. Prikryjeme a pečieme asi 15 minút pri 200°C. Potom odokryjeme, zemiaky necháme do zlatova zvrchu opiecť. Vyberieme z rúry. Lyžicou vyberieme stred upečeného zemiaku. Striedku zmiešame s maslom a bryndzou. Jemne osolíme a okoreníme. Vložíme po kopčeku do zemiaku a položíme na tanier. Posypeme posekanou pažítkou.

 

Pár receptov z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/88-cibulove-zemiaky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/320-mrkvovo-zemiakove-pyre 

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/295-stuchane-zemiaky 

 

Aj keď bataty voláme sladké zemiaky, majú veru ďaleko od našich zemiakov, ale predsa - https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/941-varime-cokoladovy-krem 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri