Varíme pečieme z tekvice

Tekvica pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Indiáni ju pravdepodobne pestovali ešte v piatom tisícročí pred našim letopočtom. Používali ju celú. Jedli dužinu, semienka aj listy. Semienka a listy sú silným afrodiziakom a majú tiež diuretické účinky.
Je zaujímavé, že najprv sa dostala tekvica do Ázie a až potom do Európy. Dôkazom toho je aj jej množstvo používania v orientálnej kuchyni. A od asi 16. storočia ju teda používame aj my – Európania.

Až asi 90% tekvice tvorí voda, z toho vyplýva jej nízka energetická hodnota. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete iba 0,2 g tuku. Dobrá správa je, že spomínaných 100 g tekvice pokryje až 29% dennej dávky betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny.

Je ľahko stráviteľná, pri redukčnej a diabetickej diéte ako stvorená. Tekvicové jadierka, ktoré vydlabete, určite použite tiež. Dodajú telu potrebné polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vynikajúce pre zdravie nervov, mozgu a ciev. Obsahujú minimálne množstvá možných alergénov. Nemusíte sa ich preto báť, aj keď alergiami trpíte.
Semená tekvíc sa najčastejšie konzumujú lúpané, pražené a solené. Vďaka zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Určite ich viac odporúčame pri stretnutí s priateľmi ako chipsy... Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.

Tekvica so smotanou

400 g tekvice, 2 lyžice octu, 30 g masla, 30 g cibule, 30 g masla a 30 g hladkej múky na zápražku, 2 kocky cukru, soľ, mleté čierne korenie, 125 ml kyslej smotany, čerstvý kôpor
Čerstvú tekvicu olúpeme, rozkrojíme, dužinu s jadrami zoškrabeme a tekvicu pokrájame na malé kocky alebo hrubé rezance. Potom ju položíme na veľkú misu, pokvapkáme octom a necháme asi pol hodiny stáť. Na masle opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme cukor a pripravenú tekvicu, všetko osolíme, okoreníme, trocha zalejeme horúcou vodou a udusíme do mäkka. Mäkkú tekvicu zahustíme svetlou maslovou zápražkou, pridáme kyslú smotanu, čerstvý kôpor posekaný nadrobno a všetko dobre povaríme. Podávame so zemiakmi.

Je to vynikajúca letná polievka. Zasýti aj osvieži zároveň. Podávať ju môžete teplú, vlažnú aj studenú. Miesto smotany môžete použiť aj kokosovú alebo ovsenú smotanu.

Tekvicový kompót

1 liter vody, 400 G hnedého cukru, 1 citrón, 1 čajová lyžička octu
Najprv si pripravíme nálev z cukru a vody. Necháme zohrievaním, ale nie varením, cukor rozpustiť vo vode. Do chladnúceho vmiešame ocot. Tekvicu očistíme a nakrájame na približne rovnaké kocky a vsypeme ich do pohárov. Na povrch pohára položíme pár koliesok citróna. Cez citrón prelejeme nálev. Poháre uzavrieme a sterilizujeme pri 80°C asi 20 minút. Potom vyberieme a necháme otočené dole hlavou yvchladnúť.

Slaný tekvicový koláč

200 g hladkej múky, 100 g masla, 3 vajíčka, 1/2 čajovej lyžičky práškového cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 maslovej tekvice, 250 ml sladkej smotany, 200 g bryndze, mletý zázvor, chilli, mleté čierne korenie, muškátový orech
Z múky, masla, vajíčka, cukru a soli vypracujeme cesto. Necháme odpočinúť v chlade. Medzitým si dáme upiecť nakrájanú, očistenú tekvicu približne 40 min na 180°C. Necháme trochu vychladnúť. Potom si pripravíme tekvicovú plnku zo všetkého okrem bryndze. Cesto rozvaľkáme cez potravinársku fóliu. Prenesieme do menšieho plechu, tak aby nám vyšlo cesto aj na okraje. Popicháme vidličkou. Vylejeme plnku, namrvíme bryndzu a dáme piecť na 200°C na asi 45 minút.

Tekvicová nátierka

350 g tekvice, 120 g bryndze, 2 na jemno nastrúhané veľké mrkvy, 2 cm zázvorového koreňa, menšia hlava zeleru, 4 strúčiky cesnak, bobkový list, soľ a šafran a vňaťové byliny
Všetko rozmiešame vidličkou alebo na menších otáčkach mixérom.

Tekvicové krúžky

1 mladá tekvica, hladká múka, soľ, olej
Mladú tekvicu olúpeme, nakrájame na kruhy hrubé asi 5 mm, stred vydlabeme. Posolíme len jemne a obalíme v múke. Vypražíme v oleji do ružova z oboch strán.

 

Tekvicová bábovka

400 g tekvice hokkaido, 150 g tvrdého syra, 1/2 zväzku čerstvého tymiánu, 200 g Hery, 1 čajovej lyžičky soli, 4 vajíčka, 300 g polohrubej múky, 1 1 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 100 ml mlieka, 100 g šunky od kosti
Najprv si nastrúhame tekvicu nahrubo a syr si nakrájame na kocky a vsypeme do misy. Tymian umyjeme, vytrepeme do sucha a zbavíme ho listov. Rúru si predhrejeme na 180°C. Bábovkovú formu vytrieme Herou a vysypeme múkou. Mixérom vyšľaháme Heru a soľ do krémovej konzistencie, potom postupne pridávame vajíčka. Múku a prášok do pečiva pridávame do cesta na dvakrát a postupne prilievame mlieko. Následne pridáme nastrúhanú tekvicu a tymian. Nakoniec pridáme kocky šunky a syra. Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme v rúre pri 180°C približne 60 minút. Ak bábovku pečiete prvýkrát, radšej ju skontrolujte drevenou špajlou. Bábovku po upečení necháme vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy a môžeme si ju vychutnávať kúsok po kúsku s vynikajúcim letným čajom alebo večer s priateľmi pri dobrom víme.

Šalát z tekvice

30 plátkov tekvice, hrsť pohánkových klíčkov, kúsky spareného čerstvého mladého karfiolu, konopné semienka drvené, trochu repkového oleja, podľa chuti trochu soli
Pásiky tekvice jemne opečieme na oleji a vložíme do hlbšieho taniera. Posypeme s ostatnými ingredienciami a nakoniec soľou. Na tanieri môžeme dozdobiť sušenými paradajkami a vlašskými orechami.

Pyré so špenátom

100 g tekvice, 50 g baby špenátu
Tekvicu ošúpeme, očistíme a pokrájame na kocky. Pripravujeme ju na pare asi 5 minút. Medzitým lístky baby špenátu umyjeme a pridáme k tekvici a paríme domäkka. Potom všetko rozmixujeme najemno.

Pyré s mrkvou

100 g tekvice, 2 stredne veľké mrky
Tekvicu ošúpeme, očistíme a pokrájame na kocky. Rovnako aj mrkvu. Pripravujeme ich na pare asi 8 - 10 minút. Potom všetko rozmixujeme najemno.

Pyré s paradajkou

100 g tekvice, 50 g mäsitých paradajok
Tekvicu ošúpeme, očistíme a pokrájame na kocky. Pripravujeme ju na pare asi 8 - 10 minút. Potom rozmixujeme s paradajkou.

Pyré s cibuľou

100 g tekvice, 50 g cibule, štipka soli, trochu kôpru
Tekvicu ošúpeme, očistíme a pokrájame na kocky. Rovnako aj mrkvu. Pripravujeme ich na pare asi 8 - 10 minút. Potom všetko rozmixujeme najemno. Mierne osolíme a premiešame s nasekaným kôprom.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri