Varíme limonádu zo žihľavy

 

Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .

Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.

Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu. 

      

Vlejeme odšťavené dva pomaranče a jeden citrón.

  

Sitko so žihľavovými listami vyberieme a necháme odkvapkať. Pripravenú tekutinu necháme schladiť a môžeme podávať. Môžeme podávať však aj vlažnú. Pomarančová a citrónová šťava trochu utlmia mdlú chuť žihľavy. Môžeme pridať aj polievkovú lyžicu medu. 

 

Limonáda veľmi dobre prečistí krv.