Varíme pečieme z papriky

Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.

Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

Druhy paprík

Zeleninové papriky – majú sladkastú chuť a predávajú sa v najrôznejších farbách. V chladničke pri 7°C ich môžete uchovávať asi 6 týždňov.
Červené minipapričky – pochádzajú z Holandska a sú vhodné pre svoju veľmi jemnú chuť hlavne do šalátov. V chladničke pri 7°C ich môžete uchovávať asi 6 týždňov.
Dolmo – svetlozelené papriky pochádzajúce z Turecka. Sú vhodné do šalátov aj na plnenie. Majú jemnú dužinu a dobre stráviteľnú šupku. V chladničke pri 7°C ich môžete uchovávať asi 6 týždňov.
Červené feferónky – pochádzajú z Talianska a sú jemne pálivé.
Chilli papričky – pochádzajú z Mexika a sú silne pálivé zelenej aj červenej farby. Dostanete ich kúpiť sušené aj naložené v oleji.
Ázijské chilli papričky – červené, zelené a žlté a sú ostro pálivé.

Paprika na raňajky - toto nám doma veľmi chutí

8 mäsitých paprík, 2 polievkové lyžice masla, medzi prsty soli, medzi prsty mletej červenej papriky, 1 jarná cibuľka
Papriky rozrežeme na polovicu. Vyberieme jaderníky. Pokrájame na rezance. Spolu s na malé kúsky nakrájanou jarnou cibuľkou opečieme na masle. Prikryjeme pokrievkou a podusíme 2 - 3 minúty. Nakoniec premiešame s petžlenovou vňaťou. Podávame na tanieri so žemľou a mliekom.

Paprikový šalát

4 papriky, 1 veľká cibuľa, 1 čajová lyžička cukru, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 3 čajové lyžičky slnečnicového oleja
Papriky očistíme od stopiek a nakrájame na tenké kolieska a cibuľu. Premiešame v mise. V malom zaváraninovom poháriku zmiešame citrónovú šťavu a cukor s olejom. Takto premiešané vmiešame do papriky s cibuľou. Necháme chvíľu pôsobiť. Podávame s tmavým chlebom a karamelovým mliekom.

Papriky v oleji

pohár 350 ml, 1 čajová lyžička oleja, 1 čajová lyžička cukru, 1 mokka kávová lyžička soli, 3 horčičné zrnká, 1 menší bobkový list, asi 400 g červenej papriky
Papriku vyčistíme a pokrájame na hrubé rezance. Vložíme ju do pohára. Prisypeme všetky ostatné suroviny a zalejeme vodou. Pohár uzavrieme.
Sterilizujeme pri 100°C asi 15 minút. V zavarovacom hrnci necháme vychladnúť.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri