Varíme a pečieme zo špenátu

Rastlinka, ktorá pochádza z juhozápadných oblastí Iránu, Auganistanu a Turkenistanu. V Európe sa začal pestovať už v 13.-tom storočí. Pravý špenát má sýtozelené listy oválneho tvaru. Je jednoročnou rastlinou s krátkym vegetačným obdobím, vytvára malú prízemnú ružicu, ktorá sa konzumuje. Konzumujeme alebo spracovávame špenát vždy čerstvý. Už 12 hodín odtrhnutý špenát vädne.

V surovom stave obsahuje vitamín C, B1, B2, K. Obsahuje aj veľa minerálnych látok, najmä vápnik, jód, železo. Človek zle vstrebáva vápnik zo špenátu, preto pri varení podávame ku špenátu mlieko,aby sme zabránili účinku kyseliny šťaveľovej. Špenát napomáha činnosti štítnej žľazy a tráveniu. Neodporúča sa pri ochoreniach obličiek.

Špenát sejeme v marci - môžeme aj do kvetináčov na balkóne. Znesie aj mierny mráz okolo - 3°C. Nepotrebuje veľa slnka, je však náročný na vlahu. Pri vyššej teplote rastie veľmi rýchlo až do kvetu.

My doma používame jeden hrantík na balkóne a zeminu pre izbové rastliny, keďže špenát je náročný na pôdu. Doba od siatia po zber je 45 - 90 dní.

Špenát z mojej kuchyne

 

1 hrnček na malé kúsky nakrájaných zemiakov
2 hrnčeky vody
1 hrnček smotany na varenie
1 hrnček mrazeného zmäknutého špenátu
1 čajová lyžička soli
štipka mletého bieleho korenia

Zemiaky zalejeme vodou a necháme variť bez pokrievky na miernom plameni asi 15 minút. Potom osolíme. Vmiešame špenát so smotanou a korením. Necháme prevrieť.
Hneď podávame s párkami alebo vajíčkom na tvrdo.

 

 

 

Špenátový šalát

250 g čerstvého špenátu
2 stredne veľké jablká
2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate
2 veľké paradajky
250 g bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1/2 čajovej lyžičky Vegety
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
1 polievková lyžica oleja
trochu mletého bieleho korenia

Paradajky pokrájame na tenké mesiačiky a vhodíme do misy. Jablká zbavíme šupy a jaderníka a tiež nakrájame na tenké mesiačiky a prisypeme k paradajkám. Pridáme lístky špenátu umyté a prekrojené na hrubé rezance. Všetko dobre premiešame s Vegetou, olejom, popučeným cesnakom a olejom. Prudko celé opečieme za stáleho miešania v hlbokej panvici. Pridáme citrónovú šťavu, premiešame a necháme asi 5 minút podusiť. Potom odstavíme a premiešame s jogurtom.
Podávame s tmavým chlebom.

 

Zopár receptov z našej stránky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/338-spenatovy-privarok

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/125-spenatove-rizoto

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/203-spenatove-cestoviny

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/170-spenatove-halusky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/220-spenatove-kocky

 

Vynikajúci pokrm pri návšteve

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/907-sefkuchar-roman-pecie-spenatove-predjedlo 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12 1
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri