Varíme a pečieme zo špenátu

Rastlinka, ktorá pochádza z juhozápadných oblastí Iránu, Auganistanu a Turkenistanu. V Európe sa začal pestovať už v 13.-tom storočí. Pravý špenát má sýtozelené listy oválneho tvaru. Je jednoročnou rastlinou s krátkym vegetačným obdobím, vytvára malú prízemnú ružicu, ktorá sa konzumuje. Konzumujeme alebo spracovávame špenát vždy čerstvý. Už 12 hodín odtrhnutý špenát vädne.

V surovom stave obsahuje vitamín C, B1, B2, K. Obsahuje aj veľa minerálnych látok, najmä vápnik, jód, železo. Človek zle vstrebáva vápnik zo špenátu, preto pri varení podávame ku špenátu mlieko,aby sme zabránili účinku kyseliny šťaveľovej. Špenát napomáha činnosti štítnej žľazy a tráveniu. Neodporúča sa pri ochoreniach obličiek.

Špenát sejeme v marci - môžeme aj do kvetináčov na balkóne. Znesie aj mierny mráz okolo - 3°C. Nepotrebuje veľa slnka, je však náročný na vlahu. Pri vyššej teplote rastie veľmi rýchlo až do kvetu.

My doma používame jeden hrantík na balkóne a zeminu pre izbové rastliny, keďže špenát je náročný na pôdu. Doba od siatia po zber je 45 - 90 dní.

Špenát z mojej kuchyne

 

1 hrnček na malé kúsky nakrájaných zemiakov
2 hrnčeky vody
1 hrnček smotany na varenie
1 hrnček mrazeného zmäknutého špenátu
1 čajová lyžička soli
štipka mletého bieleho korenia

Zemiaky zalejeme vodou a necháme variť bez pokrievky na miernom plameni asi 15 minút. Potom osolíme. Vmiešame špenát so smotanou a korením. Necháme prevrieť.
Hneď podávame s párkami alebo vajíčkom na tvrdo.

 

 

 

Špenátový šalát

250 g čerstvého špenátu
2 stredne veľké jablká
2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate
2 veľké paradajky
250 g bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1/2 čajovej lyžičky Vegety
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
1 polievková lyžica oleja
trochu mletého bieleho korenia

Paradajky pokrájame na tenké mesiačiky a vhodíme do misy. Jablká zbavíme šupy a jaderníka a tiež nakrájame na tenké mesiačiky a prisypeme k paradajkám. Pridáme lístky špenátu umyté a prekrojené na hrubé rezance. Všetko dobre premiešame s Vegetou, olejom, popučeným cesnakom a olejom. Prudko celé opečieme za stáleho miešania v hlbokej panvici. Pridáme citrónovú šťavu, premiešame a necháme asi 5 minút podusiť. Potom odstavíme a premiešame s jogurtom.
Podávame s tmavým chlebom.

 

Zopár receptov z našej stránky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/338-spenatovy-privarok

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/125-spenatove-rizoto

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/203-spenatove-cestoviny

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/170-spenatove-halusky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/220-spenatove-kocky

 

Vynikajúci pokrm pri návšteve

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/907-sefkuchar-roman-pecie-spenatove-predjedlo 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri