Varíme pečieme z Hokkaido

 

Toto je tekvica alebo tento druh tekvice, ktorý som v detstve vôbec nepoznala. Na záhrade sme pestovali bielu tekvicu, patizóny, ozdobné tekvičky.

Posledné roky som si však na ňu veľmi zvykla. Páči sa mi jej tvar a mám rada jej chuť. Aj v detstve sme tekvicu konzumovali na slano ako prívarok či placky ale sme ju aj konzervovali na spôsob ananásového kompótu. Hokkaido mi viac chutí na sladko ako slano. A omnoho viac z nej pečiem koláče ako ju varím. 

Hokkaido obsahuje vitamíny A, B, C, horčík, vápnik. Jej konzumácia prospieva pankreasu. Obsahuje aj množstvo vlákniny.

 

Najprv si tekvicu pripravíme na ďalšie použitie. Tekvicu otvoríme a vyčistíme od jadierok. Nakrájame na kusy. Kusy poukladáme pekáč vyložený papierom na pečenie. Pri 200°C upečieme asi 12 - 15 minút. 

 

Na raňajky si môžeme potom kúsky tekvice nakrájať a premiešať s medom a tvarohom. Je to vynikajúca pochúťka aj na desiatu pre školákov. Deťom je vhodnejšie pochúťku rozmixovať na výživu. 

Rovnaké množstvo upečenej tekvice a ako na drobno očistených zemiakov a nakrájanej mrkvy vložíme do zeleninového vývaru. Uvaríme asi 10 minút. Podávať môžeme posypané petržlenovou vňaťou alebo na jemno nakrájanou surovou červenou cibuľou. 

Pri večernom posedení mám rada pečenú tekvicu. 
Nakrájame tekvicu na tenké polmesiace a poukladáme na papierom vyložený pekáč. Mierne posolíme a upečieme pri 200°C asi 5 minút. Po vychladnutí si tekvicové polmesiace namáčame v dipe z bieleho jogurtu zmiešaného s popučeným cesnakom a množstvom posekanej petržlenovej vňate. 
Takto pripravené polmesiace aj spolu s dipom môžeme podávať aj k pečenému bravčovému. 

Mám rada aj vegetariánske jedlo.
Nakrájame rovnaké množstvo tekvice a zemiakov a poukladáme do hlbšieho pekáča. Posolíme a posypeme posekanou bazalkou alebo inými bylinkami podľa vlastnej chuti. Môžeme pridať trochu mrkvy. Polejeme trochou repkového oleja. Pečieme prikryté v rúre asi 10 minút pri 180°C. Potom odokryjeme a polejeme trochou bieleho jogurtu. Zľahka premiešame. Necháme ešte asi 5 minút zapekať. 

 

A ako varil Hokkaido náš šéfkuchár? https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/341-polievka-z-tekvice-hokaido 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri