Zmrzlina na Vianoce či Silvestra

Ak poriadate party či len tak si sedíte pri televízii a chcete si spraviť menej tradičnú pochúťku v zime, určite odporúčame zmrzlinový pohár.
Ak však nesedíte zababušení v deke s chrípkou či angínou s horúcim čajom samozrejme. Potom budete musieť počkať na neskôr. A až neskôr ochutnať našu dobrotu.

Hneď vám aj odporúčame jahodovú zmrzlinu alebo kivi a to dokonca v zdravšej verzii. 

NA výrobu budeme používať odšťavovač Zepter. Tento "odšťavovač" mi skôr pripomína lisovač ovocia z môjho detstva. Bol to taký veľký sivý mohutný rozkladací stroj ETA a tiež sme na ňom robievali ovocnú dreň a nechávali zamrznúť vo výparníku. Bola veľmi dobrá.

 

jahodová zmrzlina

250 g zmrznutých jahôd, 150 g zmrznutého banánu a pár lístkov mäty či medovky

 

kivi zmrzlina

250 g zamrznutého kivi, 150 g zamrznutého banánu

 

broskyňová zmrzlina

250 g zamrznutých broskýň, 150 g zamrznutého banánu, pár lístkov medovky

 

Na našom slimačom odšťavovači vymeníme sitko (ktorým si bežme lisujeme ovocie) za pevný čierny nádstavec, aby sme zamrznuté ovocie lepšie pretlačili. 

 

Ovocie striedavo vkladáme do vrchnej časti odšťavovača - lisovača a v ľavej časti do misky stáčame jahodovú či inú dreň zahustenú a osladenú banánom. 

 

Môžeme servírovať. Ak máme urobenú vianočnú oblátku alebo z tortovej oblátky misku, môžeme servírovať aj do nej. A ak si zo zdravej pochúťky chceme urobiť aj menej zdravú, ale krajšie vyzerajúcu, môžeme dozdobiť šľahačkou alebo preliať horkou čokoládou. 

 

Ďalšie nápady s odšťavovaním či vyrábaním zmrzliny vám určite rada prezradí Janka Šprláková zo spoločnosti Zepter na Karadžičovej ulici v Bratislave.