Zimné nápoje

V zime tiež musíme dodržiavať pitný režim ako aj v lete. Byty sú väčšinou prekúrené a veľmi suché.

My vám však dnes neponúkneme také obyčajné nápoje, ale ponúkneme pár receptov na nápoje vhodné na slávnostnejšie príležitosti či pre všetky návštevy.  Bez aj s alkoholom. Budú so škoricou, klinčekmi, kardamónom... Ako sa na zimné nápoje patrí.

Bez alkoholu

 

Horúca čokoláda

100 g horkej čokolády - aspoň 60%-tnej, 2 čajové lyžičky kvalitného kakaa, 1 vanilkový struk, 750 ml plnotučného mlieka, 2 polievkové lyžice medu

Mlieko spolu s kakaom privedieme do varu spolu s vnútrom vanilkového struku a vanilkovým strukom, ktorý vyberieme po odstavení. Odstavíme a dobre premiešame s postrúhanou čokoládou. Vmiešame med. Môžeme podávať. Podávame teplé až veľmi teplé.

Zázvorová limonáda

1 čajová lyžička na hrubo nastrúhaného zázvoru, 500 ml vody, 3 klinčeky, 4 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice medu

Vodu prevaríme so zázvorom a klinčekmi. Odstavíme ju, aby čiastočne vychladla. Vlažnú precedíme do džbánu s medom. Premiešame a vlejeme citrónovú šťavu. Podávame vlažné alebo chladené.

Punč s jablkami

1000 ml jablkovej šťavy, 500 ml sódy, 1 stredne veľké jablko, 2 polievkové lyžice medu, 4 klinčeky, kúsok škorice

Jablkovú šťavu s klinčekmi, škoricou a na kúsky nakrájaným jablkom necháme prevrieť. Do dźbánu si dáme med a zalejeme ho precedenou vlažnou jablkovou šťavou. Pridáme sódu. Môžeme podávať.

 

S alkoholom

 

Zázvorová káva

2 čajové lyžičky pomletej kávy na zalievanú kávu, čajová lyžička na hrubo postrúhaného zázvoru, 250 ml vody, 2 čajové lyžičky medu

Kávu so zázvorom zalejeme vodou a necháme asi pol hodinu postáť. Privedieme do varu. Precedíme do duritkového pohára a osladíme medom. Podávať môžeme so šľahačkou. 

Vanilková káva

2 čajové lyžičky pomletej kávy na zalievanú kávu, polovicu vanilkového struku, 250 ml vody, 2 čajové lyžičky medu

Kávu spolu s prerezaným vanilkový strukom zalejeme vodou a necháme postáť asi pol hodinu. Potom privedieme k varu. Scedíme do duritkového porára a dosladíme medom. Podávame horúce. Prípadne pridáme polievkovú lyžicu vanilkového mlieka.

Šodó

400 ml suchého bieleho vína, 6 - 8 žĺtkov, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor

V miske si vymiešame mixérom žĺtka do "biela" spolu s cukrom. Pridávame opatrne víno a premiešame. Misku položíme nad paru a nad parou na menších otáčkach mixérom vyšľaháme krém. Vlejeme do pohárov. Dozdobíme kúskom medovky a podávame.

Varené víno 1

500 ml suchého červeného vína, 50 ml pomarančovej šťavy, 4 klinčeky, kúsok škorice, 2 hviezdičky anízu, 1 polievková lyžica medu, 100 ml vody

Do vína vmiešame všetko okrem medu. Na miernom plameni zohrejeme, ale nie do varu. Odstavíme a vmiešame med. Podávame v hlinených pohároch.

Varené víno 2

500 ml polosuchého červeného vína, 2 stopky šalvie, 1 stopka mäty, 1 na menšie kúsky posekaná figa, 4 klinčey

Všetko vsypeme do 150 ml vody. Necháme zovrieť a na miernom plameni prevariť asi 2 - 3 minúty. Potom vlejeme víno a už len dobre prehrejeme. Podávame scedené v duritkových pohároch.

 

Minulý rok sme vám ponúkali 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1153-vianocne-teple-napoje 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri