Fašiangové

 Už je tu čas šialenej zábavy, karnevalov... A koláčov, ktoré som vždy mala rada, ale nikdy som sa ich nenaučila tak dobre urobiť ako moja mama. Nevadí. Veď šišky či fánky sa jedia len väčšinou v tomto období a aspoň si vnúčence ochutnajú aj niečo, čo doma nedostanú. 

Potom som si doma vymyslela také svoje náhrady ako sú vyprážané jablká. Nech máme aj my niečo, čo bude zvykom v našej rodine.

 

Šišky

1 kocka čerstvého droždia, 200 ml teplého mlieka, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 80 g masla

300 g hladkej múky T650, 200 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 4 žĺtky, 100 ml oleja, 5 polievkových lyžíc rumu, 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry

hustejší lekvár na naplnenie

olej na vysmážanie

2 polievkové lyžice mletého cukru premiešané s jedným vanilkovým cukrom na posypanie


Vykysnutý kvások pridáme do ostatných surovín. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré sa odlepuje od misky a tvoria sa z neho bublinky. Musí byť stredne hutné a uložíme na teplé miesto vykysnúť.

Nakysnuté cesto dáme na dosku, ale už ho nemiesime, rozvaľkáme asi na 1 cm hrúbku. Formičkou si vykrojíme koliesko a do jeho stredu dáme džem. Prykryjeme druhým kolieskom. Kraje dobre prstami zatlačíme a znovu vykrojíme. Necháme ešte asi 15 - 20 minút pokysnuť. Smažíme spodnou časťou prikryté pokrievkou. Usmažené pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaním s vanilkou. Verím, že sa podaria.

 

Fánky

440 g hladkej múky T650, 250 g tvarohu, 100 g masla, 4 vajíčka, 4 polievkové lyžice bieleho vína, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva

olej na vysmážanie

4 polievkové lyžice práškového cukru a 4 vanilkové cukre na obalenie

Do tvarohu primiešame vajíčka, zmäknuté maslo, víno a postupne rukou zapracovávame múku s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nnecháme na pracovnej doske oddychovať asi dve hodiny.

Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo štvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. 

Tvary vysmažíme z oboch strán v hlbšom oleji. Necháme odkvapkať a ešte horúce obalíme v zmesi cukrov.

 

Moje verzie fašiangových receptov

 

Vysmážané jablká

200 g hladkej múky T650, 200 ml plnotučného mlieka, 2 vajíčka, 4 stredne veľké jablká, 80 g práškového cukru, štipka soli, 2 polievkové lyžice Rumu

olej na vyprážanie

4 polievkové lyžice práškového cukru a 1 čajová lyžička mletej škorice na obaľovanie

Zo žĺtkov a múky, cukru, soli, Rumu a mlieka vypracujeme cesto. Do cesta vmiešame tuhý sneh. Jablká najprv zbavíme jaderníkov a potom nakrájame na asi 1 cm hrubé krúžky. Krúžky namáčame v ceste a vyprážame v oleji do svetlohneda. Necháme odkvapkať. Potom obalíme v cukrovej zmesi. 

 

Moje fánky

300 g hladkej múky T650, 5 žĺtkov, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice Rumu, štipka soli

olej na vyprážanie

práškový cukor na obaľovanie

Zo surovín urobíme hladké cesto. Necháme ho pod utierkou odpočívať asi hodinu. Potom vyvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrojíme tvary, ktoré vypražíme v oleji. Keď ich vyberieme z oleja, necháme och odstáť na kuchynskej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja. Hneď ich obalíme v cukre. 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri