Fašiangové

 

Už je tu čas šialenej zábavy, karnevalov... A koláčov, ktoré som vždy mala rada, ale nikdy som sa ich nenaučila tak dobre urobiť ako moja mama. Nevadí. Veď šišky či fánky sa jedia len väčšinou v tomto období a aspoň si vnúčence ochutnajú aj niečo, čo doma nedostanú. 

Potom som si doma vymyslela také svoje náhrady ako sú vyprážané jablká. Nech máme aj my niečo, čo bude zvykom v našej rodine.

 

Šišky

1 kocka čerstvého droždia, 200 ml teplého mlieka, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 80 g masla

300 g hladkej múky T650, 200 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 4 žĺtky, 100 ml oleja, 5 polievkových lyžíc rumu, 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry

hustejší lekvár na naplnenie

olej na vysmážanie

2 polievkové lyžice mletého cukru premiešané s jedným vanilkovým cukrom na posypanie


Vykysnutý kvások pridáme do ostatných surovín. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré sa odlepuje od misky a tvoria sa z neho bublinky. Musí byť stredne hutné a uložíme na teplé miesto vykysnúť.

Nakysnuté cesto dáme na dosku, ale už ho nemiesime, rozvaľkáme asi na 1 cm hrúbku. Formičkou si vykrojíme koliesko a do jeho stredu dáme džem. Prykryjeme druhým kolieskom. Kraje dobre prstami zatlačíme a znovu vykrojíme. Necháme ešte asi 15 - 20 minút pokysnuť. Smažíme spodnou časťou prikryté pokrievkou. Usmažené pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaním s vanilkou. Verím, že sa podaria.

 

Fánky

440 g hladkej múky T650, 250 g tvarohu, 100 g masla, 4 vajíčka, 4 polievkové lyžice bieleho vína, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva

olej na vysmážanie

4 polievkové lyžice práškového cukru a 4 vanilkové cukre na obalenie

Do tvarohu primiešame vajíčka, zmäknuté maslo, víno a postupne rukou zapracovávame múku s práškom do pečiva. Hotové hladké cesto nnecháme na pracovnej doske oddychovať asi dve hodiny.

Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra a povykrajujte trojuholníky, obdĺžniky alebo štvorce s jedným alebo dvoma zárezmi uprostred. 

Tvary vysmažíme z oboch strán v hlbšom oleji. Necháme odkvapkať a ešte horúce obalíme v zmesi cukrov.

 

Moje verzie fašiangových receptov

 

Vysmážané jablká

200 g hladkej múky T650, 200 ml plnotučného mlieka, 2 vajíčka, 4 stredne veľké jablká, 80 g práškového cukru, štipka soli, 2 polievkové lyžice Rumu

olej na vyprážanie

4 polievkové lyžice práškového cukru a 1 čajová lyžička mletej škorice na obaľovanie

Zo žĺtkov a múky, cukru, soli, Rumu a mlieka vypracujeme cesto. Do cesta vmiešame tuhý sneh. Jablká najprv zbavíme jaderníkov a potom nakrájame na asi 1 cm hrubé krúžky. Krúžky namáčame v ceste a vyprážame v oleji do svetlohneda. Necháme odkvapkať. Potom obalíme v cukrovej zmesi. 

 

Moje fánky

300 g hladkej múky T650, 5 žĺtkov, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice Rumu, štipka soli

olej na vyprážanie

práškový cukor na obaľovanie

Zo surovín urobíme hladké cesto. Necháme ho pod utierkou odpočívať asi hodinu. Potom vyvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrojíme tvary, ktoré vypražíme v oleji. Keď ich vyberieme z oleja, necháme och odstáť na kuchynskej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja. Hneď ich obalíme v cukre. 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

24
jan
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

17
mar
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

21
apr
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

24
jan
Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1 (Česká republika)

Partneri