Varíme veľkonočne

Dnes si môžete u nás pozrieť niekoľko receptov, ktoré sme vždy mali počas sviatkov jari na našom stole, ale aj tie čo som pridala už ja, aby sme išli s dobou ako mi raz povedal syn. 

 K veľkej noci určite neodmysliteľne patrí mazanec, čokoládové vajce, hrudka na slano či vajíčková saláma a po novom som začala robievať aj aspikovú tortu.

Tento rok určite tiež niečo vymyslíme a budúcu Veľkú noc Vám predostrieme nový recept.

Vajce v aspiku

 

Budeme potrebovať: 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 250 g sterilizovaného hrášku s mrkvou, 80 g šunky od kosti, práškovú bravčovú želatínu, 500 ml číreho vývaru, polievkovú lyžicu na jeno nasekanej petržlénovej vňate

Tortovú formu vytrieme jemne pierkom olejom a zalejeme studenou vodou. Necháme v chladničke dobre schladiť. Medzitým si zohrejeme vývar, v ktorom rozpustíme želatínu a premiešame ju so scedenou zeleninou. 
Z tortovej formy vylejeme vodu. Vlejeme trochu želatiny, do ktorej naukladáme na kolieska nakrájané vajíčko. Prikryjeme vrstvou želatíny so zeleninou, vrstvou vajíčok a vrstvou so zeleninou. Akoby na záver položíme natrhanú šunku a všetko zalejeme želatínou. Tortovú formu prikryjeme tanierom a necháme vychladiť a stuhnúť. 
Nakoniec vyklopíme na tanier tak, aby šunka bola na spodu niečo ako korpus torty. 

 

Mazanec

 

Budeme potrebovať: 2 žĺtka, 200 ml teplého plnotučného mlieka, 100 g krupicového cukru, 100 g masla, 50 g hrozienok, 1 polievkú lyžicu rumu, 500 g polohrubej múky, 30 g droždia

Z cukru a mlieka a droždia vy urobíme dobrý kvások. V mise na miesenie cesta si premiešame múku s hrozienkami. Do kvásku vmiešame rozpustené maslo, žĺtka, rum a takto pripravenú mokrú časť vmiešame opatrne do múčnej. Vytvoríme cesto, ktoré hádže bubliny. Necháme na teplom mieste vykysnúť. 

Plech vytrieme maslom a naň položíme pevnú guľu z nášho cesta. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 160°C a dopekáme asi 35 - 40 minút. 

 

Jarný závin

 

Čo budeme potrebovať: 400 g lístkového cesta, 1 vajíčko, 1 polievková lyžica mlieka, 200 g syra EIDAM, 120 g baby špenátu, 200 g šunky od kosti

Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Pokryjeme vrstvou špenátu, postrúhaným syrom na hrubo a poukladáme šunku. Lístkové cesto zvinieme do závinu. Potrieme vajíčkom s mliekom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 20 - 25 minút.

 

Tvarohový koláč

 

Čo budeme potrebovať: 2 veľké vajíčka, 2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice detskej krupice, 125 g hrudkovitého jemného tvarohu, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Žĺtka vymiešame do biela. Pridáme med a dobre zmiešame. Potom pridáme tvaroh. Po premiešaní pridáme krupicu. A nakoniec tuhý sne vyšľahaný so štipkou soli a sódou bikarbónou. Vlejeme do tortovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 35 - 40 minút.

 

Iné naše nápady na veľkonočné jedlá nájdete na našej stránke 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/65-velkonocne-recepty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna