Varíme z bazy

 

Baza je všade okolo na našom sídlisku. Nezbieram ju však tu, vždy zájdem na menej frekventované miesta. Niekde na kopec. 

V detstve sme z jej kvetov robievali vynikajúcu limonádu. Neskôr som skúsila sirup a raz som sa pokúsila aj o lekvár. Bol zaujímavý, aj sme ho zjedli, ale na druhý rok som ho už nerobila. 

Bazová limonáda

Do 3-litrovej nádoby dobre vypláchnutej vriacou vodou, aby bola zbavená nečistôt, vložíme na dno pokrájané 2 citróny bez kôry. Pridáme 120 g brezového cukru. Na takto zasypané citróny položíme asi 17-20 veľkých rozkvitnutých kvetov bazy. Zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou. Prikryjeme servítkou, aby mohla baza dýchať a necháme na slnečnom svetle asi dva dni pôsobiť. Potom premiešame a scedíme do fliaš. Podávame chladené alebo s ľadom. Uchovávame v chlade, ale najviac dva dni.

Bazový sirup

3-litrovú sklenenú nádobu si dobre umyjeme a vypláchneme vriacou vodu. Vlejeme do nej 2 litre prevarenej a vychladnutej vody. Vsypeme asi 30 väčších kvetov. Zalejeme šťavou z dvoch limetiek. Prikryjeme utierkou a necháme na tmavom mieste pôsobiť 24 hodín. Potom precedíme cez plátno do hrnca a pridáme 1500 g ovocného cukru vhodného na varenie a konzervovanie. Necháme prevrieť za občasného premiešania. Vlejeme ešte horúce do fliaš - radšej menších. Uzavrieme. Fľaše vložíme do rúry vyhriatej na 180°. Hneď ju vypneme a necháme tam fľaše zasterilizovať.

Bazový lekvár - ten jednoročný výmysel

Necháme si 24 hodín v pol litri prevarenej vody pôsobiť asi 20 -24 kvetov. Potom scedíme. Pridáme považský želírovací cukor 1:1 a šťavu z jedného pomaranča a jedného citróna. Uvaríme podľa návodu na želírovacom cukre.

Bazový likér

Do pol litra vody vsypeme asi 25 veľkých kvetov bazy. Necháme prejsť varom asi 15 minút. Pridáme 400 g ovocného cukru na konzervovanie a necháme prejsť varom, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme balíček vanilínového cukru. Dobre premiešame. Scedíme cez plátno. Pridáme 200 ml jemnej vodky. Premiešame a vlejeme do tmavých fliaš. Skladujeme v chlade a tme najviac 3 - 4 mesiace.

 

Predošlý článok o baze na našom webe nájdete na tejto adrese: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/902-je-cas-na-bazu 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri