Varíme z bazy

 

Baza je všade okolo na našom sídlisku. Nezbieram ju však tu, vždy zájdem na menej frekventované miesta. Niekde na kopec. 

V detstve sme z jej kvetov robievali vynikajúcu limonádu. Neskôr som skúsila sirup a raz som sa pokúsila aj o lekvár. Bol zaujímavý, aj sme ho zjedli, ale na druhý rok som ho už nerobila. 

Bazová limonáda

Do 3-litrovej nádoby dobre vypláchnutej vriacou vodou, aby bola zbavená nečistôt, vložíme na dno pokrájané 2 citróny bez kôry. Pridáme 120 g brezového cukru. Na takto zasypané citróny položíme asi 17-20 veľkých rozkvitnutých kvetov bazy. Zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou. Prikryjeme servítkou, aby mohla baza dýchať a necháme na slnečnom svetle asi dva dni pôsobiť. Potom premiešame a scedíme do fliaš. Podávame chladené alebo s ľadom. Uchovávame v chlade, ale najviac dva dni.

Bazový sirup

3-litrovú sklenenú nádobu si dobre umyjeme a vypláchneme vriacou vodu. Vlejeme do nej 2 litre prevarenej a vychladnutej vody. Vsypeme asi 30 väčších kvetov. Zalejeme šťavou z dvoch limetiek. Prikryjeme utierkou a necháme na tmavom mieste pôsobiť 24 hodín. Potom precedíme cez plátno do hrnca a pridáme 1500 g ovocného cukru vhodného na varenie a konzervovanie. Necháme prevrieť za občasného premiešania. Vlejeme ešte horúce do fliaš - radšej menších. Uzavrieme. Fľaše vložíme do rúry vyhriatej na 180°. Hneď ju vypneme a necháme tam fľaše zasterilizovať.

Bazový lekvár - ten jednoročný výmysel

Necháme si 24 hodín v pol litri prevarenej vody pôsobiť asi 20 -24 kvetov. Potom scedíme. Pridáme považský želírovací cukor 1:1 a šťavu z jedného pomaranča a jedného citróna. Uvaríme podľa návodu na želírovacom cukre.

Bazový likér

Do pol litra vody vsypeme asi 25 veľkých kvetov bazy. Necháme prejsť varom asi 15 minút. Pridáme 400 g ovocného cukru na konzervovanie a necháme prejsť varom, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme balíček vanilínového cukru. Dobre premiešame. Scedíme cez plátno. Pridáme 200 ml jemnej vodky. Premiešame a vlejeme do tmavých fliaš. Skladujeme v chlade a tme najviac 3 - 4 mesiace.

 

Predošlý článok o baze na našom webe nájdete na tejto adrese: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/902-je-cas-na-bazu 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri