Varíme z medovky

Medovka lekárska má povesť účinnej bylinky pre podporu dobrého zdravia. Tejto bylinke sa pripisuje výrazný vplyv na energiu a dlhovekosť. Vedci potvrdzujú jej reputáciu. 

Medovka lekárska je na Slovensku bežnou bylinkou. Pestuje sa v záhradkách či na balkónoch, pretože už od dávna sú známe jej liečivé a upokojujúce účinky. Z rastlinky sa zbierajú jej mäkké lístky, ktoré sa sušia alebo sa čerstvé používajú ako prísada do varenia, limonád alebo ako ingrediencia v prírodnej kozmetike. Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou. 

Medovka sa pestovala nie len v záhradkách. Včelári ju hojne sadili aj okolo úľov a dokonca potierali úle listami z medovky. Včely majú medovku veľmi radi.

Medovka má ozaj všestranné liečivé využitie, no najznámejšia je jej schopnosť pomáhať pri menštruačných bolestiach, nadúvaní, búšení srdca a vysokom krvnom tlaku. Medovkový čaj je však veľký pomocník aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.

Aj preto medovku nájdete vo viacerých čajových receptoch. Je dôležitou súčasťou liečivého čaju pre ženy, proti stresu, na žalúdok a trávenie, v urologickom čaji alebo aj samostatne, aby ste si mohli naplno užiť jej špecifickú chuť.

Esenciálny olej získaný z kvetov medovky patrí k najdrahším na svete. A to aj keď medovka je hojne rozšírená a nepatrí medzi vzácne rastliny. Medovka však obsahuje len veľmi málo oleja. Na získanie pol kila medovkového oleja totiž treba až tri tony lístkov. Tento olej je však rovnako ako čaj z medovky pre naše zdravie veľmi cenný. Slúži najmä na liečbu herpesového vírusu a na upokojenie organizmu.

A teraz pár receptov z našej kuchyne

čaj

Do porcelánovej alebo sklenenej šálky na čaj vložíme 4 - 5 lístkov medovky, ktoré v ruke roztrhneme na dve alebo tri časti. Zalejeme ich vriacou vodou. Prikryjeme pokrievkou alebo tanierikom. Luhujeme asi 6 minút. Pri odkrytí pokrievky, necháme stiecť odparenú kvapalinu späť do šálky. Táto tekutina obsahuje silice veľmi prospešné pre náš organizmus.

letná limonáda

Do veľkého krčaha natrháme hrsť lístkov medovky. Pridáme polievkovú lyžicu medu. Zasypeme kockami ľadu z 1500 ml vody. Kocky ľadu zalejeme šťavou z jedného citróna. Po rozpustení ľadu, môžeme podávať. 

sirup

250 g medovky vložíme do dobre umytého a vriacou vodou vypláchnutého hrnca. Zalejeme 3/4-litrom minerálnej vody. Necháme 24 hodín postáť. Potom pridáme 750 g ovocného cukru na varenie. Premiešame. Necháme zovrieť za stáleho miešania. Necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. vyberieme medovku. Necháme chladnúť za občasného premiešania. Do vychladeného vlejem asi 50 ml citrónovej šťavy alebo 35 ml limetkovej šťavy. Premiešame. Vlejeme do menších sklenených fliaš. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Rúru vypneme a fľaše v nej necháme vychladnúť spolu s rúrou. Skladujeme v suchu a tme.

alebo

250 g trstinového cukru spolu s 250 ml vody necháme prevrieť. Vsypeme asi 100 g medovkových lístkov. Prikryjeme a odstavíme. Necháme luhovať. Pridáme šťavu z jednej limetky. Scedíme do fliaš, ktoré sterilizujeme.  

 

 

Ak sa chcete zahrať s deťmi s bylinkami, skúste napríklad náš nápad https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1083-sadime-bylinky

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri