Varíme pečieme z moruše

Najprv na záhradkárskej predajnej výstave a neskôr na internete som zistila, že moruša nemusí byť len čierna ako poznám ja od detstva. Sú aj biele druhy a červené. Ochutnala som ich. Boli fajn, ale moja obľúbená aj naďalej zostala čierna moruša.

Moruša je veľmi zdravá. Veľmi dobre pôsobí na dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Veľmi rada ich pridávam do limonád spolu s medovkou. Alebo ich používam na prípravu chutného čaju.
Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov. 

  

 Moruša do jogurtu

Do menšieho dobre umytého skleneného pohárika vložíme 12 - 15 kúskov. Zalejeme čajovou lyžičkou medu a na vrch položíme 1 - 2 lístky moruše a 1 - 2 lístky medovky. Dobre uzavrieme a nad parou prehrejeme asi 20 - 25 minút. Necháme vychladnúť v prikrytom hrnci. 
Môžeme potom používať na vmiešanie do bieleho jogurtu.

Morušový kompót

 Do menšieho dobre umytého pohárika vložíme na dno dva lístky z moruše a dva lístky z medovky. Zasypeme 20-timi kúskami a zalejeme 1 dl prevarenej vychladnutej vody. Dobre uzavrieme. Vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha okolo pohára do výšky asi 3 cm. Necháme pod pokrievkou zovrieť. Necháme prevrieť asi 3 minúty. Potom necháme dôjsť prikryté asi 30 minút. Vyberieme a otočíme poháriky hore dnom. 

Morušový sirup

V 20 ml vody si rozpustíme varením 750 g krupicového cukru. Necháme schladiť. Prelisujeme liter šťavy, na čo potrebujeme asi 1,3 kg moruše.Potom obe časti premiešame a pridáme šťavu z jedného citróna a jednej limetky. Premiešané vlejeme do menších tmavých fliaš a sterilizujeme nad parou asi 30 minút. Necháme nad chladnúcou parou odpočívať do úplného vychladnutia. 

Na prelisovanie používam tento prístroj https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1108-letne-polievky 

Morušový kompót

Nálev urobíme z jedného litra vody a 450 g brezového cukru. Rozpustíme cukor vo vode. Nemusí prejsť varom. Umyté moruše vložíme do menších pohárov a zalejeme do dvoch tretín nálevom. Uzavrieme a sterilizujeme v hrnci s trochou vody asi 5 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme poháre vo vode vychladnúť.

Morušový džem

Prelisujeme 1 kg moruší. Dostaneme asi 800 ml šťavy. Vmiešame do nej 500 g hnedého cukru a na miernom plameni varíme za stáleho miešania. Pred odstavením, pridáme 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Vlejeme do menších pohárikov, uzavrieme a otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

 

Rada

Morušu môžeme použiť všade tam, kde zvykneme používať černice alebo maliny. Aj do bublaniny. Aj do želatinových koláčov. Aj ako vynikajúcu dekoráciu v zmrzlinových či ovocných pohároch.
Minulý rok som ju prvýkrát použila pri sušení ovocnej kože. Ovocná koža dostala úplne inú chuť. Bola omnoho lahodnejšia. 

Čo je ovocná koža? https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/694-ovocna-koza