Varíme, pečieme z levandule

 

Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové. 

Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny. 

Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov. 

Levanduľové mlieko

Do 3 dl mlieka vsypeme 1/2 čajovej lyžičky namrvenej levandule. Necháme nad parou prevrieť. Potom odstavíme a necháme chladnúť. Občas premiešame, aby sa nevytvorila kožka. Vlažné precedíme do hrnčeka cez husté sitko alebo gázu. Vmiešame lyžičku medu a môžeme podávať. 

Levanduľová limonáda

Na dno skleneného dobre vypláchnutého džbánu vložíme 2 - 3 menšie konáriky levandule. Zalejeme polievkovou lyžicou medu. Zasypeme asi litrom ľadu. Na povrch ľadu položíme ošúpaný a nakrájaný citrón. Ľad necháme prirodzene rozpustiť. Levanduľa sa nám takto pekne vyluhuje. Môžeme podávať. Do pohárov preciedzame cez sitko.
Občas dám miesto citróna pomaranč. Mne chutí to v tejto verzii chutí viac. 

Levanduľový med

Nad parou rozpustíme do riedka pol litra medu. Vložíme do medu 2 konáriky levandule. Pohár uzavrieme a ešte teplý otočíme hore dnom. Necháme ho takto asi 14 - 15 dní na tmavom chladnejšom mieste, ale nie v chladničke. Potom med znova nad parou rozpustíme, vyberieme levanduľu a dobre precedíme cez nerezové sitko. Med vlejeme do nádoby a uzavrieme. 
V tomto prípade dbáme určite na veľkú čistotu nádob. Radšej všetko vyvarte.

Levanduľový čaj

4 polievkové lyžice rozmrvenej levandule zalejeme vriacou vodou a prikryjeme. Necháme asi 5 minút luhovať. Potom odkryjeme a zase necháme asi 5 minút luhovať. Medzitým si vo veľkom džbáne nakrájame limetku na menšie kúsky a zalejeme ju pollitrom minerálky. Vmiešame do nej 2 polievkové lyžice medu. Pripravenú levanduľovú vodu scedíme do minerálky v džbáne. Zľahka premiešame a podávame vlažné.

 

Levanduľový puding

Do 300 ml plnotučného mlieka vsypeme 1 čajovú lyžičku pomrvenej levandule. Necháme mlieko vo vodnom kúpeli prehriať. Zatiaľ si v 200 ml mlieka rozmiešame 2 polievkové lyžice cukru a 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu. Chladnúce mlieko scedíme do hrnca s mliečnou zmesou. Dobre rozmixujeme a varíme do hustého pudingu. 
Ak potom do vychladnutého vmiešame 200 g zmäknutého masla, dostaneme výborný levanduľový krém, ktorým môžeme potrieť napríklad korpus torty. Alebo ním môžete spojiť dve sušienky a urobiť tak mlsné koláčiky.

Levanduľové sušienky

 100 g zmäknutého masla vymiešame s 50 g hnedého cukru a jedným vajíčkom. Primešame 125 g hladkej kukuričnej múky zmiešanej s nadrobno rozmrvenými kvetmi levandule (asi 1 polievková lyžica, ale môžete aj viac) a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Necháme stuhnúť. Potom vyvaľkáme a vyrobíme krúžky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12 - 13 minút, podľa veľkosti tvarov.

A bezlepková verzia: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/480-levandulove-susienky 

 

Pečená krkovička

Krkovičku nakrájame na asi 1 cm hrubé rezne. Poukladáme ju na olejom vytretý hlbší pekáč, ktorý sme jemne vysypali kvetmi levandule. Krkovičku posypeme mletým čiernym korením a trochou soli. Ma každý kus pokrájame na jemno strúčik cesnaku. A celé jemne posypeme kvetmi levandule. Pekáč prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. necháme piecť asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C. Odokryjeme necháme piecť asi 5 minút. Jemne podlejeme a pečieme do mäkka. 
Podávame s varenými zemiakmi. 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri